NESVAKIDAŠNJI KUĆNI LJUBIMAC TRČKARA PO ZAVIČAJU VOJISLAVA KOŠTUNICE! Evo šta je Dušan našao u šumi pa doneo kući (FOTO)
Foto: Youtube Printscreen

ovo nema nijedno domaćinstvo u okolini

NESVAKIDAŠNJI KUĆNI LJUBIMAC TRČKARA PO ZAVIČAJU VOJISLAVA KOŠTUNICE! Evo šta je Dušan našao u šumi pa doneo kući (FOTO)

Srbija -

GORNJI MILANOVAC - Seoska dvorišta mahom su puna domaćih životinja, neretko uz mačke i pse šetkaju se patke i paunovi, ali porodica Damljanović iz Koštunića na Suvoboru može se pohvaliti neobičnim kućnim ljubimcima.

Dušan je u podnožju Ravne Gore pronašao malo lane i poneo ga kući, a sada je ta životinjica novi član njegove porodice.

Gornji Milanovac, Košutnići, Lane
foto: RINA

„Našao sam ga pod Ravnom Gorom u šumarku. Imalo je oko dva i po kila. Odlučio sam da ga donsem kući jer samo u šumi ne bi preživelo. Zvao sam veterinara da nas uputi kako da vodimo računa o lanetu, a koji nam je rekao da dajemo dvotrećinsko mleko i sa tim smo počeli da ga gajimo. Sad kad je malo poraslo i ojačalo najviše voli da jede krastavce”, kaže kroz osmeh Dušan za RINU.

Gornji Milanovac, Košutnići, Lane
foto: RINA

Iako iz različitih svetova, ovaj neobični ljubimac brzo se sprijateljio sa mačkom i sa psom, koji su u dvorištu Damljanovića na svom terenu.

Gornji Milanovac, Košutnići, Lane
foto: RINA

Kako kaže domaćin, lepo su prihvatili novog i pomalo uplašenog gosta koji se uz njih pripitomio.

„Lane živi i druži se sa kučetom i mačkama i uopšte ih se ne plaši. Ja ga još uvek ne dam u prirodu. Plašim se da ga ne rastrgnu i ubiju psi i vukovi. Ono se prilično pripitomilo i ne ume da se čuva. Ne dam je dok ne odrasta, dok ne postane prava srna”, rekao je Dušan.

Zanimljiva činjenica o Koštunici i Koštunićima

U Šumadiji, u Koštunićima, pod Ravnom gorom i Suvoborom je ognjište porodice nekadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice. Ranije su se Koštunice prezivali Damljanović. Krsna slava im je Sveti Arhangel Mihailo. Jovan Damljanović, pradeda Vojislava Koštunice, bio je učesnik Svetoandrejske skupštine iz 1858. godine, kao narodni poslanik iz Koštunića, tada je prozvan Koštunica. Iz porodice Damljanović je i Anđelija, majka jednog od najvećih srpskih vojskovođa, vojvode Živojina Mišića.

Novom članu odmaćinstva najviše su se obradovali unuka Jana i unuk Matija, koji kažu da ih malo lane neodoljivo podseća na junaka diznijevog crtanog filma, Bambija.

Gornji Milanovac, Košutnići, Lane
foto: RINA

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track