NEMCI GA NISU STRELJALI, JER GA JE NACISTA PREPOZNAO Ovu pesmu čuvenog Dragiše su oskrnavili, JER SE SPOMINJE SRBIJA!
Foto: Printscreen

zanimljiva istorija srbije

NEMCI GA NISU STRELJALI, JER GA JE NACISTA PREPOZNAO Ovu pesmu čuvenog Dragiše su oskrnavili, JER SE SPOMINJE SRBIJA!

Srbija -

Stiče se utisak da nismo ni svesni koliko je muzički identitet jednog naroda bitan za njegovu kulturu.

A mi imamo poprilično zbog čega da budemo ponosni, a još više da nam ostane želja i volja da to što imamo čuvamo i negujemo.

deka, gusle, frula, Novi Sad
foto: NSUživo Instagram printscreen

Mnogo je zaboravljenih ličnosti koje su Srbiju činile lepšim mestom i kulturnom zemljom. Jedan od takvih bio je i samouki kompozitor i kantautor Dragiša Nedović.

Dragiša Nedović
foto: Privatna Arhiva

Dragiša Nedović rođen je u Kragujevcu 1916. godine, a umro je 1966. godine.

Popularne Nedovićeve pesme, za koje mnogi i dan danas misle da su narodne.

- Jutros mi je ruža procvetala - U lijepom starom gradu Višegradu - Stani, stani Ibar vodo - Iz Bosne se jedna pesma čuje - Ja već davno nemam sna - Kad si bila mala Mare - Kome šumiš, oj Moravo - Kosio sam seno dole kod Morave - Lepe li su nano Gružanke devojke - Lepo ti je biti čobanica - Livade su procvetale - Mislio sam da je život - Na Moravi vodenica stara - Oj, devojko, divna li si - Obraše se vinogradi - Odrast'o sam dole kraj Morave - Pluća su mi bolna - Po čemu se Šumadija poznaje - Prođoh Bosnom kroz gradove (koautor Rade Jovanović) - Rastadoh se Šumadijo - Siromah sam, druže - Skoro će jesen, svi se momci žene...

Nedovićev život nije bio nimalo lak. Jedna od stavri u vezi sa njegovim životom je i ta da je trebalo da bude streljan. Jedan Nemac ga prepoznaje i on biva odveden u logor Dormagen. Tamo je proveo 4 godine. Kada se vratio u svoj Kragujevac, saznao je da je veliki broj njegovih pesama uništen.

Nedović je između ostalog bio mašinski radnik, a taj mašinski radnik stvorio je jednu od najlepših pesama "U lijepom staru gradu Višegradu", kao i mnoge druge.

Dragiša Nedović
foto: Prinrscreen/TV Kragujevac

Ova legendarna pesma napisana je 1936. godine i zaštićena pod imenom „Jutros rano slušam“. Tu pesmu je prvi put otpevao Himzo Polovina. Ono što mnogi ne znaju je da je iz te Nedovićeve pesme izbačen origanalni deo koji govori kako autor jedva čeka da se vrati u Srbiju, i na taj način je pesma oskrnavljena, a taj deo glasi:

"Ustaj isprati me moram da putujem,

u Srbiju idem svome rodnom gradu,

za tobom ću Kiko večno da tugujem,

zašto sam te samu ostavio mladu."

Ipak, da nije sve tako crno kod nas, govorio i podatak da se u Vrnjačkoj Banji svake godine, od 2006. godine, održava

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/J. Ćirković

Bonus video:

04:32

U NIŠU MUZIKA, U NOVOM SADU ZNAMENITE LIČNOSTI: Evo kakvi su murali popularni u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track