OVAJ SPOMENIK IZ UKRAJINE JEDINSTVEN JE U SVETU Na njemu i Srbin, a u dnu obeležja nalazi se NATPIS OD KOG ĆETE SE NAJEŽITI (FOTO)
Foto: Printskrin/Facebook

da li ste znali za ovo?

OVAJ SPOMENIK IZ UKRAJINE JEDINSTVEN JE U SVETU Na njemu i Srbin, a u dnu obeležja nalazi se NATPIS OD KOG ĆETE SE NAJEŽITI (FOTO)

Društvo -

Slavjanoserbsk je gradić u istočnoj Ukrajini i centar Slavjanoserbskog rejona u Luganskoj oblasti.

Međutim, ono što je za Srbe zanimljivo je da se u Slavjanoserbsku nalazi spomenik Kozaku, Rusu i Srbinu.

Još zanimljiviji je natpis na dnu spomenika - „Nema svetlijih veza od bratskih", i to na ruskom, ukrajinskom i srpskom jeziku.

Podsetimo, Jovan Horvat bio je Srbin, ruski general, koji je bio zaslužan za masovno reseljenje Srba prema Azovskom i Crnom moru, što i objašnjava potrebu za ovim spomenikom.

Jovan Šević, Jovan Horvat
foto: Wikipedia

Preci Jovana Horvata bili su Srbi, rodom iz makedonskih oblasti, koji su se preselili, najpre u Austrougarsko carstvo, a potom i u Rusiju. Bežeći pred naletima Turaka, ali i pored teških vremena po Srbe, Horvat je organizovao preseljenja. Srbi su štitili granice ruske imerije, a za uzvrat su od ruske carice dobili zemlju i osnivali svoje gradove, čija je imena birala upravo ruska carica. Još jedan Jovan bio je zadužen za preseljenje Srba iz Austrije u Rusiju. Bio je to Jovan Šević. Istorijski podaci ga često oslovljavaju i sa Ivan Šević, zbog približnosti ruskom jeziku.

Ovaj spomenik podignut je na 250-godišnjicu od osnivanja Slavjanoserbska 2003. godine (grad osnovan 1753. godine).

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:48

EVROPA U STRAHU OD TURSKE ZBOG OVOGA! Stručnjak za Kurir TV otkrio: Rat u Ukrajini ići će u nedogled UKOLIKO NE BUDE PLANA B

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track