Bukti požar između Gadžinog Hana i Leskovca

Vatrena stihija

Bukti požar između Gadžinog Hana i Leskovca

Srbija -
Za sada nema ugroženih kuća, ali veoma jak vetar i nepristupačan teren dodatno raspaljuje vatru", rekao je Babić, zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a

BEOGRAD - U Srbiji je trenutno najintenzivniji požar na lokalitetu između Gadžinog Hana i Leskovca koji zbog izuzetno nepristupačnog terena i jakog vetra još uvek nije lokalizovan, izjavio je zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić.

"Pokušavamo da požar stavimo pod kontrolu, da ga lokalizujemo. Za sada nema ugroženih kuća, ali veoma jak vetar i nepristupačan teren dodatno raspaljuje vatru", rekao je Babić.

Babić je rekao da su na tom lokalitetu - Babičkoj gori, odnosno području gde su sela Gare i Krastavče, tokom cele noći ekipe gasile požar i da su prevashodno štitile kuće. Podsetivši da su juče u akciju gašenja uključeni i avioni "iljušin" i "berijev" i poljoprivredna avijacija, Babić je najavio da će od samog jutra i danas biti uključeni vazduhoplovi i dodatne snage kako bi se požar što pre lokalizovao.

On je istakao da u gašenju požara pomažu i pripadnici žandarmerije i vojske i vatrogasno-spasilačke jedinice na terenu.

Babić je naveo da su još aktivni i požari na Tari, gde je vatrena stihija lokalizovana i između Surdulice i Vladičinog Hana, gde je požar, takođe, lokalizovan i gde se još uvek radi na njegovom dogašivanju.

Požari u istočnoj Srbiji u okolini Zaječara na Vrškoj Čuki i Babinom zubu su, takođe, lokalizovani i radi se na tome da budu potpuno ugašeni, kazao je Babić.

Prema njegovim rečima, ekipe će na području Tare i drugim terenima gde ima vatre raditi sve dok požar ne bude potpuno ugašen. Babić je naveo da u toku dana bude u Srbiji između 150 i 200 požara na otvorenom prostoru.On je apelovao na građane da ne pale travu i korov, da ne bacaju staklenu ambalažu i opuške od cigareta kako ne bi izazvali požar, jer se brzo širi vatrena stihija koju zbog suvog terena i najmanji vetar brzo razbuktava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track