Dačić: Nećemo priznati Kosovo!

Dačić: Nećemo priznati Kosovo!

Politika -
Navodeći šta je dogovoreno oko fusnote s imenom Kosova, premijer Srbije je kazao da je "istina da, u dogovoru koji je postignut, nigde ne stoji obaveza da na tabli moraju da budu i zvezdica i fusnota"

BEOGRAD - Vlada Srbije neće priznati nezavisnost Kosova i jasno ćemo istaći šta možemo da učinimo na putu priključenja EU, od koje očekujemo da ne postavlja "pokretne ciljeve", izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić.

"Izjava predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca je pogrešno protumačena. Srbija neće priznati Kosovo", kazao je on posle posete Briselu, u kojoj je od evropskih zvaničnika dobio snažnu podršku za približavanje Srbije Evropskoj uniji.

Dačić je naveo da su "poruke i s naše, i sa strane EU, veoma jasne".

"EU pozdravlja stavove Vlade Srbije kada je reč o nastavku našeg evropskog puta. Javno ističu da će evropske integracije najviše zavisiti od same Srbije, odnosno od ispunjenja onoga što je Evropski savet postavio kao uslove u decembru prošle godine", kazao je on.

To se, kako je naveo, najviše odnosi na unutrašnje reforme i "na vidljive znake "relaksiranja" odnosa između Beograda i Prištine, što pretpostavlja implementaciju onih dogovora koji su već postignuti, uz pokušaj da se dođe do dogovora za preostala pitanja iz tehničkog dijaloga, ukljujući i funkciju Euleksa, koji bi trebalo da bude u svim oblastima prisutan na celoj teritoriji Kosova".

Dačić je rekao da će Vlada Srbije "jasno istaći šta možemo da uradimo, da neće biti neiskrenosti u svemu tome, i da, s druge strane, od EU očekujemo da ne postavlja "pokretne ciljeve", odnosno uslove koji se stalno menjaju".

"Shodno tome, stav je da nema nekih dodatnih i novih uslova za Srbiju, kada je reč o datumu za otpočinjanje pregovora. Srbija od EU očekuje da jasno kaže šta je cilj trke koju trčimo", kazao je srpski premijer.

Navodeći šta je dogovoreno oko fusnote s imenom Kosova, Dačić je kazao da je "istina da, u dogovoru koji je postignut, nigde ne stoji obaveza da na tabli moraju da budu i zvezdica i fusnota".

On je podsetio da je cilj Srbije bio da "Kosovo bude predstavljeno asimetrično, odnosno drugačije nego što su predstavljene države koje su međunarodno priznate".

"To što će na tabli stajati Kosovo sa zvezdicom, samim tim ukazuje na asimetričnost. I zvezdica i fusnota će se pojaviti u pratećim dokumentima, kada se prvi put pomene Kosovo. To je upravo i stav EU i način na koji oni tumače postignuti dogovor. O tome su već obaveštene sve zemlje koje organizuju skupove", naveo je Dačić.

On je kazao i da ako ovaj dogovor ne bude poštovan na regionalnim skupovima, odnosno ako Kosovo bude predstavljeno "bez zvezdice na tabli, ili bez fusnote u dokumentima, ili ukoliko postoje državna obeležja Kosova, naši predstavnici neće učestvovati na tim skupovima, niti će potpisivati takva dokumenta".

On je za Novosti naveo i da su ekonomske prilike u zemlji takve da je "zaista neophodno da Vlada Srbije hitno, a to će biti već naredne nedelje, izađe s predlogom ekonomsko-socijalnih mera koje će imati za cilj stabilizaciju ekonomskih prilika u našoj zemlji, a to znači zaustavljanje deficita i njegovo smanjenje u sledećoj godini".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja