Najnovije vesti

Uroš Nejaki avionom se vraća kući!

Pronađen mladi srpski orao

Uroš Nejaki avionom se vraća kući!

Srbija
Beloglavi sup sa Uvca pronađen je u Poljskoj, 1.000 kilometara daleko od gnezda u kome se izlegao pre tri godine

NOVA VAROŠ - Beloglavi sup poznat pod imenom Uroš Nejaki uskoro će iz Poljske biti vraćen u prirodni rezervat "Uvac" koji je napustio pre tri meseca, rečeno je danas u tom rezervatu.

Direktor rezervata, poznatog po jednoj od najbrojnijih kolonija beloglavog supa u Evropi, Slobodan Ljubojev rekao je da je uprava dobila pismo od ornitologa Saše Marinkovića iz Beograda koji ih je obavestio da je beloglavi sup pronađen u Poljskoj, 1.000 kilometara daleko od gnezda u kome se izlegao pre tri godine.

Marinković je u pismu naveo da je beloglavi sup trenutno u Varšavskom zoološkom vrtu, odakle je beogradskim ornitolozima i stiglo obaveštenje o retkom gostu.

Prema informacijama iz Varšave, mladi orao će uskoro nazad - avionom do Beograda a zatim vozilom do Nove Varoši i Uvca.

Društvo će mu praviti bivši ambasador Poljske u Srbiji Maćej Šimanovski, jedan od velikih zaljubljenika u Uvac.

"Beloglavi sup je dobio ime Uroš po slovu "U" na krilu, a za ono Nejaki se sam izborio jer nismo mogli da ga ugojimo više od sedam kilograma zato što se žgoljav i izlegao", napisao je Marinković.

On je naveo da je Uroš Nejaki već imao niz problema - čuvari rezervata "Uvac" su ga preneli iz Raške gde je sleteo u Centar na oporavak 2009, krajem juna 2010. suri orao ga je čerupao tako da je skoro izgubio sposobnost letenja.

Spavao je na hranilištu i leteo samo oko njega, a u 2011. polako mu se popravljalo perje ali se nije odvažio da odleti predaleko od hranilišta sve do 2. juna kad je poslednji put registrovan.

Ljubojević je kazao da letovi od 1.000 kilometara nisu neko veliko čudo za beloglavog supa, pticu koju sa puno razloga zovu nebeskim kraljem.

"Beloglavi supovi iz našeg rezervata redovno krstare nebom iznad Mediterana i vraćaju se, a nije redak slučaj da ove ptice zalutaju u kanjon Uvca iz kolonija širom Evrope i Azije", objasnio je Ljubojević.

Zahvaljujući zaposlenima u rezervatu, brojnim volonterima i Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica iz Beograda, kolonija beloglavog supa u kanjonu Uvca je narasla na oko 500 ptica orla lešinara koji je pod zaštitom države.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...