POLJOPRIVREDNI SAJAM U KRUŠEVCU: U okviru sajma organizovana je 21. Regionalna stočarska izložba
Foto: Kurir/Ž.M.

14. tradicionalna manifestacija

POLJOPRIVREDNI SAJAM U KRUŠEVCU: U okviru sajma organizovana je 21. Regionalna stočarska izložba

Srbija -

Poljoprivredni sajam, 14. po redu, u Kruševcu otvorio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević, a predstavili su poljoprivredni proizvođači iz različitih oblasti.

- Grad Kruševac i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su imali dosta zajedničkih projekata i ta uspešna saradnja je dala dobre rezultate. Naš zadatak je da dovedemo još poljoprivrednih proizvođača i firmi iz cele Srbije i da učinimo ovaj sajam još većim i posećenijim - izjavio je Bogićević.

U ime Gradske uprave Kruševca, obratio se zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović.

- U cilju podsticanja razvoja poljoprivrede Grad Kruševac, izdvaja znatna sredstva za pomoć registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima po Programu podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Kruševca. Za 2022. godinu izdvojeno je 54 miliona dinara kojima subvencionišemo veštačko osemenjavanje krava, nabavku hrane za ostavljenu žensku telad, kupljenu poljoprivrednu opremu i mehanizaciju, podizanje zasada pod voćem, premije osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, preradu, kao i uvođenje i sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla na gazdinstvima, organsku proizvodnju, unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima, gde spada i unapređenje seoskog turizma - istakao je Jovanović.

Sajam poljoprivrede, Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

Grad je po Programu podrške poljoprivredi izdvojio i sredstva za uređenje ruralne infrastrukture - uređenje nekategorisanih puteva, kao i za kontrolu plodnosti poljoprivrednog zemljišta i razvojni projekat u poljoprivredi koji se odnosi na unapređenje proizvodnje stočne hrane i pčelarstva.

Ovaj Sajam po aktivnostima, poslovnosti i izlagačkoj ponudi ima karakter najznačajnijeg agrobiznis događaja u kruševačkom kraju, ali i znatno šire. Sajam okuplja najveće proizvođače stočne hrane, sredstva za prihranu, zaštitu bilja, semenske robe, baštenske opreme, alata, poljoprivredne mehanizacije, opreme, osiguravajuće kuće, zadruge, opštine u regionu, turističke organizacije, udruženja iz oblasti agrara, institute, škole, ustanove, Regionalnu privrednu komoru Kruševac, Poljoprivredni fakultet i poljoprivredna gazdinstva iz Rasinskog okruga.

1 / 4 Foto: Kurir/Ž.M.

U okviru sajma organizovana je 21. Regionalna stočarska izložba u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu u organizaciji Poljoprivrednne savetodavne i stručne službe Kruševac. Izloženo je više od 40 grla u govedarstvu i više od 100 grla u ovčarstvu i kozarstvu.

Održana je i Izložba poljoprivrednih proizvoda, domaće radinosti, rukotvorina, ukrasnog bilja, meda, vina, rakija i proizvoda od voća i povrća.

Stručni žiriji proglasili su najbolja grla u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, kao i najlepši slavski kolač, srpsko tradicionalno jelo, najbolji kotlić, najuređeniji seoski štand, a svaka mesna zajednica predstavila je svoje potencijale, najuređeniji školski štand i najuređeniji etno štand.

Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track