POSTHUMNO PRIZNANJE NOVINARKI ZORICI VIŠNJIĆ: Uručena nagrada "Dobrinka Biba Mirković– Ličnost Loznice za ponos"
Foto: Kurir/T.I.

Svečanost

POSTHUMNO PRIZNANJE NOVINARKI ZORICI VIŠNJIĆ: Uručena nagrada "Dobrinka Biba Mirković– Ličnost Loznice za ponos"

Srbija -

Zorica Višnjić, nedavno preminula suvlasnica i glavna i odgovorna urednica nedeljnika Lozničke novosti, dugogodišnji novinar Radio Podrinja, dobitnik je nagrade ‘’Dobrinka Biba Mirković– Ličnost Loznice za ponos” koja je na prigodnoj svečanosti peti put dodeljena u Etno-selu "Sunčana reka".

Ovu nagradu su 2018. ustanovili Zoranom Mirković, vlasnik "Sunčane reke’’ i njegova supruga Biba koja je preminula pre tri godine, sa željom da je dobiju Lozničani koji žive u zavičaju, zemlji ili rasejanju, u raznim oblastima daju doprinos svojoj zemlji i rodu, a ujedno na najbolji način predstavljaju Vukov zavičaj.

Ove godine bilo je oko tridesetak predloga, a sedmočlani žiri kojim je predsedavao novinar Vladimir Mitrić doneo je jednoglasnu odluku. U obrazloženju odluke stoji da je Zorica Višnjić u dva mandata bila članica UO PU ‘’Lokal pres“, u jednom mandatu predsednica UO ‘’Lokal pres“, bila je i predsednica UO Saveta za štampu i član Komisije za žalbe Saveta za štampu.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

- Uvek i šta god je radila od prvog radnog dana u Radio Podrinju, bila je borac za istinu, novinarstvo, za ljudska prava i slobode, zaštitnica ugroženih, obespravljenih… Do poslednjeg daha nije dozvolila da joj se bilo ko meša u uređivačku politiku već samo standard novinarske profesije i njeni lični aršini koji su se zasnivali, pre svega, na uvažavanju ljudi i služenju njima i istini, a sa svojim saradnicima izgradila je redakciju za primer u srpskom novinarstvu. Mnogo će Drinom vode još proteći dok lozničkim ulicama ne prošeta tako snažna, obrazovana, kulturna, šarmantna, časna, otmena i poštena sugrađanka – kazao je, pored ostalog, Mitrić.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

Nagradu su Zoričinom suprugu Peri Višnjiću uručili Mirković, njegova ćerka Ružica i sin Mirko. On se zahvalio i kazao da mu je naročito teško što ovo priznanje on prima, a ne Zorica. Prvi dobitnik ove nagrade bio je kompozitor, akademik profesor dr Svetislav Sveta Božić, zatim maratonac i humanitarac Aleksandar Kikanović, čuvena profesorica lozničke Gimnazije Slobodanka Boba Milanović, a prošlogodišnji je nekadašnji bokser Milan Aćimović. Inače, nagrađeni dobija povelju i novčani deo u iznosu od hiljadu evra.

Kurir.rs/T.I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track