JESU MALI, AL SU MNOGO LEPI: Nesvakidašnja izložba u centru Loznice, uživanje za ljubitelje MINIKA (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

JESU MALI, AL SU MNOGO LEPI: Nesvakidašnja izložba u centru Loznice, uživanje za ljubitelje MINIKA (FOTO)

Srbija -

Po gotovo letnjem danu Lozničani su juče imali prilike da uživaju u izložbi na kojoj je 20 primeraka vozila u Srbiji poznatog kao "mini moris" predstavio Mini klub Srbije. U saradnji sa Turističkom organizacijom grada Loznice (TOGL) pokazali su primerke ovog vrlo popularnog automobila engleskog proizvođača automobila "British Motor Corporation" koji je šezdesetih godina 20. veka smatran ikonom britanske kulture.

Na šetalištu su bili izloženi modeli od kojih je najstariji bio iz 1969, dok je najmlađi sa proizvodne trake izašao ove godine. Boško Marjanović iz Mini kluba Srbije kaže da je događaj u Loznici zatvaranje ovogodišnje sezone i to je pored njenog otvaranja i Balkanske minijade jedan od tri za njih najbitnija događaja.

Loznica, oldtajmeri
foto: Kurir/T.I.

- Ovde je 20 vozila, a izložbu smo napravili u centru grada što nam je malo ko negde dopustio. Nas u klubu sve veže ljubav prema ovom automobilu, naši članovi su njegovi pasionirani ljubitelji i ima nekih koji imaju po četiri, pet minija u svom posedu. Mini klub Srbije organizovan je kao oldtajmer klub i na prvom mestu su nam stariji automobili, a njih je sve manje u Srbiji – rekao je Marjanović koji, kako kaže, o miniju može pričati "dva dana".

Loznica, oldtajmeri
foto: Kurir/T.I.

Kako se moglo čuti mini je na ceni, pa je pre tri meseca jedan, star pedesetak leta u Italiji plaćen pet i pohiljada evra i bio je izložen u Loznici, a iz Beograda je stigao bez problema. Snežana Perić, direktorka TOGL, kaže da je ovo početak saradnje i da će možda već naredne godine domaćin Minijade biti Loznica.

Loznica, oldtajmeri
foto: Kurir/T.I.

Mini je, prema nekim podacima, pre 23 godine proglašen za drugi najuticajniji automobil prošloga veka, iza "fordovog" modela T. Bio je vrlo popularan u drugoj polovini 20. veka, proslavio se u filmovima o Pink Panteru, vozio ga je Mister Bin kao i članovi Bitlsa i druge poznate ličnosti tog vremena. Svoj poseban šarm zadržao je do danas i mada nije komforan, posebno stariji modeli, kao neki drugi automobili, i dalje je voljen i privlači pažnju gde god da se pojavi.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track