Održana završna konferencija projekta „Opti-bajk 2“
Foto: Grad Subotica

Održana završna konferencija projekta „Opti-bajk 2“

Srbija -

U Subotici je danas, u Velikoj većnici Gradske kuće, održana završna konferencije projekta Optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni izgradnjom biciklističkih staza – „Opti-bajk 2“, čiji je nosilac grad Subotica, a partner lokalna samouprava mađarskog grada Tompe, kao nastavak ranije uspešno okončanog IPA projekta podržanog u okviru trećeg konkursa Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija. U okviru ovog projekta je, uz podršku Evropske unije, izgrađena biciklistička staza koja povezuje naselja Hajdukovo i Bačke Vinograde, u dužini od 1.500 metara, a na području grada Tompe u dužini od 493,44 metra.

Subotica, Gradska kuća Subotica
foto: Grad Subotica

Završnoj konferenciji prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da veruje da će ovaj projekat, koji zvanično traje od 1. novembra 2021. do 31. oktobra 2022. godine, ispuniti postavljene ciljeve i doprineti da se biciklistički saobraćaj bezbedno odvija, kao i promociji zdravog načina života, zaštiti životne sredine, unapređenju biciklističkog turizma i razvoju prekogranične saradnje.

Subotica, Gradska kuća Subotica
foto: Grad Subotica

„Projekat se, svedoci smo, sprovodio i u okolnostima kada je situacija u Evropi i svetu, zbog zaoštravanja sukoba u Ukrajini, sve teža. Iskoristio bih ovu priliku da ukažem na činjenice da su mir i stabilnost, za koje se zalaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uslov svakog ekonomskog napretka i da odnosi Srbije i Mađarske nikada u istoriji nisu bili bolji“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Dodao je kako će intenziviranje regionalne i prekogranične saradnje i u narednom periodu biti jedan od primarnih ciljeva subotičke lokalne samouprave.

„Potpuno je izvesno da ćemo i dalje nastojati da gradovi i opštine u Mađarskoj budu naši partneri na projektima u raznim oblastima, uključujući i one koji se odnose na proširenje mreže biciklističke infrastrukture, čijom realizacijom ćemo doprineti razvoju i jačanju naših dobrosusedskih odnosa“, istakao je Bakić.

Subotica, Gradska kuća Subotica
foto: Grad Subotica

On je izrazio zahvalnost svim učesnicima projekta i gostima konferencije, a posebno predstavnicima Grada Tompe.

„Nadam se da ćemo i u godinama pred nama biti posvećeni negovanju i čuvanju prijateljskih veza i unapređenju međusobne saradnje i da ćemo, u cilju dodatnog zbližavanja i poboljšanja kvaliteta života naših građana, realizovati još mnogo zajedničkih projekata“, zaključio je gradonačelnik Bakić.

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor je istakao kako je Subotica poznata kao grad biciklista, da je zahvaljujući ovom projektu izgrađeno 1,5 kilometara biciklističke staze između Bačkih Vinograda i Hajdukova i da je u okviru projekta „Opti-bajk 1“ izgrađeno 7,9 kilometara biciklističke staze na Kelebiji, Bačkim Vinogradima i Hajdukovu.

Subotica, Gradska kuća Subotica
foto: Grad Subotica

„Izgradnja biciklističkih staza ima višestruki značaj ne samo zbog tradicije i zbog toga što je Subotica poznata kao grad biciklista, nego i zbog toga što sve više ljudi i za rekreaciju, i za dolazak na posao, koristi ovaj vid saobraćaja koji je mnogo bezbedniji, a svakako je novi i veoma popularan vid turizma ne samo kod nas, već i u Evropi. Upravo zbog toga izgradnja ovih biciklističkih staza, pogotovo što vode prema graničnim prelazima, doprinosi tom vidu turizma i u našem gradu“, naglasio je Balint Pastor.

Subotica, Gradska kuća Subotica
foto: Grad Subotica

Prisutnima na završnij konferenciji obratili su se i potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije, predsednica Odbora za evropske integracije, Elvira Kovač, zamenik gradonačelnika Subotice, Imre Kern, programski menadžer Zajedničkog sekretarijata Interreg IPA HU-SRB, Agneš Dobrotka, gradonačelnik Tompe, Laslo Veh, i menadžer projekta „Opti-Bike” za Suboticu, Akoš Ujhelji.

1 / 8 Foto: Grad Subotica

Ukupna vrednost ovog projekta je oko 566.000 evra. Evropska unija je projekat podržala sa 387.775,69 evra, a donacija za Grad Suboticu iznosi 197.605,88 evra.

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track