OPREZ! CRNI PANTER I DALJE SLOBODNO ŠETA: Evo šta treba da uradite ako naletite na divlju zver! Ovo nikako NE POKUŠAVAJTE
Foto: Shutterstock, Ilustracija

više ugrožen od ljudi

OPREZ! CRNI PANTER I DALJE SLOBODNO ŠETA: Evo šta treba da uradite ako naletite na divlju zver! Ovo nikako NE POKUŠAVAJTE

Srbija -

U atarima apatinske opštine lovci su u nedelju ugledali crnog pantera, a iz "Vojvodinašuma" pozivaju na oprez.

- Obaveštenje je dato, na osnovu obaveštenja PU Apatin i šumarsko - lovne inspekcije. Građani treba da su na oprezu i ako primete nešto neobično moraju da prijave policiji. U lovištu Apatinski rit kojim gazduje javno preduzeće "Vojvodinašume", nije primećen panter niti su primećeni znakovi njegovog prisustva - rekao je za Telegraf Aleksandar Prosenica iz Šumske uprave Apatin.

Zastupnik ogranka Šumskog gazdinstva "Sombor" Srđan Peurača rekao je da su u nedelju lovci primetili pantera, a juče je iz policijske uprave na to skrenuta pažnja, jer idu praznici i pretpostavljaju da će ljudi ići na izletišta.

- Crni panter (leopard) je divlja životinja, zver, mesožder i zato treba biti oprezan, ali on je i skrovita životinja koja beži od ljudi, objašnjava Kristijan Ovari.

- Leopardi su skrovite životinje, beže od ljudi, tajanstveni su, love noću. Pre će jesti pse, mačke koje može da savlada, nego da uđe u konflikt sa većom životinjom, nema potrebe za panikom - ističe biolog.

Dodaje da je leopard više ugrožen od ljudi, nego mi od njega i da je najhumanije uhvatititi ga i zbrinuti.

Iako u većini slučajeva zazire od ljudskog kontakta, ako biste ga susreli dok se hrani, on neće hteti da izgubi obrok.

- Ako ga sretnete biće na prepad, odmeravaće snage i hteti da izbegne konflikt. Nikako mu ne treba okretati leđa, jer sve mačke napadaju s leđa. Treba lagano i smireno krenuti unazad, moramo da mu pokažemo da smo veći, da se ne plašimo i gestikulacijom da izbegavamo konflikt - navodi Ovari.

Zvati policiju, a ne praviti selfi

Dodaje da je potrebno što pre locirati ovu divlju mačku i obavestiti policiju.

- Ne treba glumiti junaka, nije selfi tada najvažniji, već obavestiti policiju jer samo oni mogu adekvatno da reaguju - rekao je Ovari.

Napominje da u Prirodnjačkom muzeju imaju iskustvo sa hvatanjem mačaka. Nakon toga se očita mikročip i vidi njeno poreklo ako je obeležena i tako se sazna odakle je.

Na pitanje šta znači ako nam panter pređe put, Ovari odgovara da je to sreća.

- Ako vam pređe put imali ste sreće, veći je problem ako vam se prikrade s leđa - poručuje Ovari.

(Kurir.rs/Telegraf/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja