OBELEŽEN DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU: Položeni venci na spomen-kosturnicu branilaca Beograda
Foto: Beoinfo

CENTRALNa DRŽAVNa CEREMONIJa

OBELEŽEN DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU: Položeni venci na spomen-kosturnicu branilaca Beograda

Beograd -

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović položila je venac na spomen-kosturnicu branilaca Beograda 1914-1918, u okviru centralne državne ceremonije povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

U ime Vlade Srbije venac je položio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković. Vence su položili predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog kora, vojni izaslanici, kao i predstavnici boračkih udruženja i udruženja građana. Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Dan Primirja, Nikola Selaković
foto: Beoinfo

Vesna Vidović je istakla da niko od saveznika nije imao strahovite gubitke poput Srbije.

– U Prvom svetskom ratu izgubili smo procentualno više od 50 odsto muškog i oko 30 odsto ukupnog stanovništva. Beograd, koji je dugo bio na prvoj liniji fronta, početkom Prvog svetskog rata imao je, po procenama, oko 90 hiljada stanovnika, a kraj rata dočekao je sa svega oko 10 hiljada. Naš grad je bio poprište prve bitke u Velikom ratu i najviše je rušen i najžešće branjen grad u Evropi. Jedanaestog novembra 1918. su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Danas se Dan primirja obeležava u isto vreme u svim glavnim gradovima država pobednica, poput Francuske, gde je nacionalni praznik, ali i Velike Britanije, Italije, Rusije, SAD... – rekla je Vesna Vidović.

Ona je naglasila da je u do tada neviđenom, najstrašnijem sukobu koji je svet video, prema podacima Кonferencije mira u Parizu, Srbija je izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno gotovo 30 odsto stanovništva koje je imala po popisu iz 1914. odine.

– Dan primirja u Prvom svetskom ratu se, kao državni praznik, u Srbiji obeležava od 2012. godine. Možemo da se ponosimo što smo potomci vojske koja je najstrašnije stradala i iako izmučena pokazala svoju moć i hrabrost u Velikom ratu – poručila je zamenica gradonačelnika.

Dan Primirja, Nikola Selaković
foto: Beoinfo

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da prisutne pozdravi u ime predsednika Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Ane Brnabić i Vlade Srbije.

– Danas obeležavamo Dan primirja u Prvom svetskom ratu kojim je završeno jedno od najvećih krvoprolića savremenog doba. Ponosno stojimo na ovom mestu, kao pripadnici naroda koji je najviše stradao u Prvom svetskom ratu, kada se ima u vidu broj stanovnika pre i posle rata. Pobeda nam nije poklonjena, već smo se uz pomoć saveznika za trijumf krvavo izborili. Srbija bez te pobede danas ne bi postojala ili ne bi postojala u današnjim granicama – rekao je Selaković.

(Kurir.rs/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja