ODRŽANA KONFERENCIJA "EKONOMSKI FORUM PAMETNIH GRADOVA": Gradonačelnica Kruševca Palurović u srpskoj delegaciji u Češkoj Republici
Foto: privatna arhiva

ODRŽANA KONFERENCIJA "EKONOMSKI FORUM PAMETNIH GRADOVA": Gradonačelnica Kruševca Palurović u srpskoj delegaciji u Češkoj Republici

Srbija -

Na poziv Stalne konferencije gradova i opština, a u organizaciji Ministarstva industrije i trgovine Češke Republike, gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, učestvovala je na međunarodnoj konferenciji „Ekonomski forum pametnih gradova EU - Zapadni Balkan“.

- Ekonomski forum je događaj koji je organizovan u okviru predsedavanja Češke Savetom Evropske unije, na kome su stručnjaci iz EU i Zapadnog Balkana (predstavnici nacionalnog nivoa i lokalne samouprave, zvaničnici EU institucija, finansijskih institucija, međunarodnih organizacija i privrednog sektora) razgovarali o tome kako podstaći pametan i održiv urbani razvoj u kontekstu zelene i digitalne transformacije.

Jasmina Palurović
foto: privatna arhiva

Učesnici su imali priliku da podele svoja iskustva u pogledu rešenja na temu pametnih gradova i korišćenja relevantnih finansijskih alata, pre svega u oblasti saobraćajne infrastrukture, upravljanja otpadom ili vodoprivrede, kaže Jasmina Palurović.

Prema njenim rečima, ciljnu grupu za učešće iz Zapadnog Balkana činili su predstavnici gradova i opština – gradonačelnici/predsednici opština i eksperti, pre svega u oblasti saobraćajne infrastrukture (inteligentni saobraćaj i javni transport, sistemi za parkiranje i sl.), vodoprivrede i upravljanja otpadom (inovacione tehnologije, digitalizacija sistema i sl.).

Jasmina Palurović
foto: privatna arhiva

Za predstavnike gradova i opština organizovana je i poseta Plzenju, gde je održana prezentacija grada pametnih rešenja. U Centru za robotiku je predstavljen praktični prikaz korišćenja dronova za gradske smart projekte. Učesnici su obišli i kompaniju "Škoda Transportation" - pogon za proizvodnju vozila javnog prevoza .

Takođe, oržana je prezentacija u češkom Institutu za informatiku, robotiku i kibernetiku - Smart gradovi 2035, Koordinacija gradskog saobraćaja glavnog grada Praga, i prezentacija čeških firmi i referentnih projekata u inostranstvu, uključujući region Balkana. Tokom obilaska, sa članovima srpske delegacije bio je i ambasador Republike Srbije u Pragu, Berislav Vekić, koji je priredio prijem u ambasadi.

Jasmina Palurović
foto: privatna arhiva

U okviru „Ekonomskog foruma pametnih gradova EU - Zapadni Balkan“ održane su sesije: Budućnost ekonomske saradanje EU - Zapadni Balkan u oblasti zelene i digitalne tranzicije, Politike EU ka Zapadnom Balkanu i finansijski instrumenti za primenu projekata pametnih gradova, kao i sesija Lokalne stratije razvoja pametnih gradova: primeri dobre prakse EU i Zapadnog Balkana na kojoj je prezentaciju održao Grad Kragujevac.

Srpsku delegaciju činili su predstavnici gradova: Beograd, Niš, Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Užice i Novi Pazar.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track