GOSPODAR ZMIJA S JUGA U SLOBODNO VREME JE VRHUNSKI KULINAR! Jedan od specijaliteta i "stelja od jarca" (FOTO)
Foto: Kurir/T.S.

GOSPODAR ZMIJA S JUGA U SLOBODNO VREME JE VRHUNSKI KULINAR! Jedan od specijaliteta i "stelja od jarca" (FOTO)

Srbija -

Vladicu Stankovića Srbija je upoznala kao posebnog i hrabrog čoveka koji godinama unazad hvata otrovne i neotrovne zmije.

Stanković, koji je predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana oslobađa straha sve one koji u svojoj životnoj sredini naiđu na zmije, edukujući ih na pravi način. Međutim, ono čime je Vladica iznenadio i oduševio prijatelje, rođake, komšije i sve one koji ga znaju je njegovo kulinarsko umeće.

Uživa da u slobodno vreme priprema vrhunske specijalitete od mesa. Osim tradicionalnih đakonija ovog kraja otišao je i dalje u kulinarstvu. Njegovih ruku delo su i suhomesnati proizvodi konjska sremska, pirotska peglana kobasica, juneći, svinjski, konjski kulen, pančeta. Tu je i specijalitet koji je prava retkost u Srbiji, “stelja od jarca”, zatim pršuta konjska, juneća, pančeta slanina, kao i proizvodi od svinjskog mesa.

stelja od jarca
foto: Kurir/T.S.

Stanković uživa u kulinarstvu, a njegovi najbliži u gurmanskim proizvodima posebnog ukusa. Nesebično, ovaj južnjak velikog srca voli da obraduje i rodbinu i prijatelje svojim specijalitetima. Ne krije da je ponosan na svoje proizvode posebno na komentare onih koji ih degustiraju.

“Kada probaju i kada osete kakvog su ukusa moji specijaliteti, jedini komentar je “to care”, zato smo proizvode nazvali “Ukusi to care”, uz osmeh otkriva Stanković. Znanje I iskustvo stekao je svojim interesovanjem i zalaganjem, spreman da uči, koristeći literaturu i internet uvek kad mu to vreme dozvoli.

stelja od jarca
foto: Kurir/T.S.

Sam je u svom domaćinstvu sagradio sušnicu od drveta, vodeći računa da njegovi proizvodi u potpunosti budu prirodni.

“Za kvalitetne suhomesnate proizvode neophodno je da se meso dimi hladnim dimom, kombinacija dimljenja i sušenja na promaji”, ističe Vladica. On napominje da kobasice moraju da se suše oko dva meseca.

1 / 8 Foto: Kurir/T.S.

“Veterinarsku i sanitarnu kontrolu svaki komad mesa kod mene mora da prođe, pa da se usalamuri prirodnom morskom solju, nakon čega se dimi i suši. Tako da je meso spremno za konzumiranje u januaru kada sazri za jelo”, objašnjava Vladica.

Dok meso ne sazri tu su specijaliteti karakteristični za ovaj kraj svinjske vešaljke, sprža, čvarci. Kulinarsko umeće Stanković je pokazao i u pripremi dimljenog šarana u vreme posta.

Vrhunska priprema kulena, pršute, stelje, pančete, konjske kobasice i sličnih đakonija Vladici je za sada samo hobi. Dobar glas daleko se čuje, tako se pročulo i za njegovo kulinarsko umeće, jer je u pripremi specijaliteta od mesa i ostalih gurmanluka Vladica Stanković jedan od retkih na jugu Srbije.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track