SLOBODAN IZ KRUŠEVCA POSEDUJE RETKU KOLEKCIJU: Skuplja crkvene kalendare, a posebno interesantno je izdanje iz 1946. godine (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

jedinstvena zbirka

SLOBODAN IZ KRUŠEVCA POSEDUJE RETKU KOLEKCIJU: Skuplja crkvene kalendare, a posebno interesantno je izdanje iz 1946. godine (FOTO)

Srbija -

Diplomirani mašinski inženjer iz Kruševca Slobodan D. Nikolić je obavljao menadžerske funkcije u društvenim preduzećima, a zatim se otisnuo u preduzetničke vode.

Uspešan privrednik je i poznati istraživač, publicista i kolekcionar vrednih predmeta i publikacija. Poseduje retku kolekciju pravoslavnih crkvenih kalendara od kojih je najstariji iz 1852. godine.

- Moj najstariji kalendar je za prestupnu 1852. godinu koji sadrži vrlo interesantne priloge. Kalendar je sadržao spisak državnika i verskih vođa u Evropi i opisivao život naroda. Na pitanje šta nas najviše tišti odgovarao je da su to rđave kuće, loši uslovi življenja i slab zdravstveni sistem. Narod se oslanjao na bajanja i narodne lekove iz prirode, verovao u vračare, a nije imao poverenje u lekare. Veliko nepoverenje vladalo je i prema sudstvu. U prilogu je dat pregled broja stanovnika, država i naroda i informacije o novim knjigama. Kalendar je pisao o pravima Srba u Austrougarskoj carevini. Objavio je i "Razgovor na onome svetu Miloša Obilića i Vuka Brankovića", a sadržao je i rodoljubive pesme i humorističke priče. Imao je formu knjige i bio je sastavljen iz dva dela. U prvom delu svi tekstovi su dati na srpskom jeziku toga vremena i u ćirilici, a drugi deo na crkvenoslovenskom jeziku. Prilozima su obuhvaćeni i tekstovi o poljoprivrednim radovima, običajima Starih Slovena, o Manastiru Svete Katerine na Gori Sinajskoj i na kraju spisak domaćih lekova od travara, šale, anegdote i druge priče - kaže vrsni kolekcionar Slobodan D. Nikolić.

Pomenućemo najinteresantnije kalendare kojima raspolaže naš sagovornik. Džepni crkveni kalendar za 1910. godinu objavila je štamparija Ljube Davidovića, a objavio je takse za menice, kurs dinara prema evropskim monetama i raspored vašara (panađura) u Srbiji.

1 / 4 Foto: Privatna Arhiva

U kalendaru za 1916. godinu objavljen je spisak 11 okruga i 46 srezova u Kraljevini Srbiji i način pretvaranja oke u kilograme i grame. Kalendar iz 1918. godine je objavio spisak okupacijskih oblasti u zemlji - 13 okruga i 57 srezova, pregled poštanskih stanica i telegrafa, taksene tarife u okupiranoj Srbiji i priče iz života čuvenih evropskih vladara. Kalendar za 1945. na naslovnoj strani je imao sliku Filipa Višnjića, a objavio je tekstove o koristima sode bikarbone, o oranju njiva, o prisilnom nasađivanju koka u živinarstvu, gajenju jagoda, vašima, o jesenjem telenju, suprasnosti kod svinja, davanju soli ovcama, o usoljavanju mesa (salamura) i veštačkom mleku.

Na naslovnoj strani crkvenog kalendara iz 1946. postavljena je slika Josipa Broza Tita. U njemu su objavljeni prilozi iz zemljoradnje (korov, stočno đubrivo, povrtarstvo, stočarstvo, stočna hrana, živinarstvo, konzervisanje jaja, mlekarstvo, svinjarstvo, vinogradarstvo, voćarstvo i lečenje stoke). Kalendar za 1946. doneo je priloge iz pčelarstva, o naučnim pronalascima Mičurina i drugih naučnika i objašnjavao novouspostavljeni politički sistem i informisao o jedinicama mere i taksama.

Srpska izdanja kalendara su štampana ćirilicom, a hrvatska latinicom. Hrvatsko izdanje iz 1949. na koricama je postavilo Titovu sliku i objašnjavalo geografske i istorijske pojmove, biljni i životinjski svet i obaveštenja o prvoj pomoći pri nezgodama.

(Kurir.rs/Ž. Milenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track