OBRADITE PAŽNJU KAD BERETE PEČURKE: Na Fruškoj Gori raste najotrovnija na našem području, ako je pojedete možete da umrete
Foto: Rina.rs

OBRADITE PAŽNJU KAD BERETE PEČURKE: Na Fruškoj Gori raste najotrovnija na našem području, ako je pojedete možete da umrete

Srbija -

U Fruškoj Gori raste više od 2000 makro i više hiljada mikro gljiva. Kišno proleće pruža mogućnost za sakupljanje gljiva ukoliko znamo šta radimo. A tim povodom, Eleonora Čapelja iz Gljivarskog društva Novi Sad objasnila je za Radio Novi Sad koje mogu biti pogubne.

"Postoje neke vrste jestivih pečurki, njih pet-šest koje su lako prepoznatljive, koje možemo sa nekom dozom sigurnosti brati, za sve ostale treba opreznosti. Svako ko želi da bere lekovite a pre svega jestive vrste, treba da nabavi adekvatnu literaturu a najbolje bi bilo da se učlani u neko gljivarsko društvo - kaže Čapalja, a piše RTV.

Na Fruškoj gori raste najotrovnija pečurka na našem području, Amanita phalloides, poznata kao Zelena pupavka.

- Ako pojedete ovu vrstu, čest je i smrtni ishod, trajno oštećuje bubrege i jetru. Jedina šansa je da se što pre javite u bolnicu, da bi krenuli što ranije sa čišćenjem organizma i primenili odgovarajuću terapiju. Naše Društvo organizuje sastanke svakog prvog utorka u mesecu na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, a možete nas kontaktirati i preko sajta i društvenih mreža - savetuje ona.

(Kurir.rs/RTV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja