NAJBOLJE RAKIJE U SRBIJI: Sjajna tradicija i vrhunski ukus
Foto: Promo/Dragan Bosnić

NAJBOLJE RAKIJE U SRBIJI: Sjajna tradicija i vrhunski ukus

Društvo -

Rakija je neizostavni deo srpske kulture i gostoprimstva. Često se pijucka u društvu porodice i prijatelja, u stvari, nijedno slavlje u Srbiji se ne može zamisliti bez čašice rakije. Slava, svadba, porodična svečanost, rođendan ili okupljanje s prijateljima prilika su da s dragim ljudima nazdravimo čašicom našeg nacionalnog pića, što rakija svakako jeste.

Srbija se može pohvaliti bogatom tradicijom proizvodnje rakije koja datira još iz davnih vremena. Domaćini smo nekoliko vrsta rakija, svaka od njih ima jedinstvene karakteristike i ukus. Od voćnih rakija do šljivovice, Srbija je poznata po svojim vrhunskim proizvodima koji oduševljavaju ljubitelje pića širom sveta.

rakija
foto: Promo/Dragan Bosnić

Šljivovica - kraljica rakija

Jedna od najpoznatijih i najcenjenijih rakija iz Srbije je svakako šljivovica. Ova rakija se smatra srpskim nacionalnim pićem i često se naziva kraljicom rakija zbog svoje dominantne uloge u srpskoj kulturi i tradiciji. U mnogim delovima Srbije, proizvodnja šljivovice prenosi se s generacije na generaciju, čime se održavaju kvalitet i autentičnost ovog pića.

Pored šljivovice, Srbija je takođe poznata po proizvodnji dunjevače, kruškovače (viljamovke), jabukovače i drugih voćnih rakija. Svaka od ovih rakija ima svoje posebno mesto u srpskoj kulturi i često se koristi za dočekivanje gostiju i proslavu važnih događaja, pa se tako šljivovica smatra srpskim nacionalnim pićem. Posebno je popularna tokom jeseni, kada se beru šljive i peče rakija.

Kajsijevača, međutim, ima osvežavajuću aromu i često je prisutna na trpezama tokom letnjih meseci, te je idealna za osveženje u vrelim danima.

Dunjevača je slatkasta i mirisna. Ova rakija je često prisutna tokom zime i prazničnih perioda, kada se koristi kao sastojak za različite kolače i poslastice.

Viljamovka je poznata po svom blagom ukusu i mirisu, često se konzumira kao aperitiv ili kao dodatak desertima.

Lozovača, rakija od grožđa, može biti voćna i slatkasta ili suva i blago gorka. Često je prisutna na trpezama tokom proleća i leta, kada se slavi rod grožđa.

Tradicionalni način proizvodnje

Ono što čini rakije iz Srbije posebnim jeste tradicionalni način proizvodnje. Kroz vekove, majstori destileri usavršavali su svoje veštine i prenosili tajnu proizvodnje s generacije na generaciju. Mnogi proizvođači rakije i dalje koriste stari, ručni metod destilacije koji osigurava visok kvalitet i autentičnost proizvoda. Voće se pažljivo bira i bere u određenom trenutku zrelosti kako bi se postigao vrhunski ukus. Nakon fermentacije, destilacija se obavlja u bakarnim kazanima, koji dodaju poseban šarm i karakter rakiji. Iskusni proizvođači rakije tvrde da njen kvalitet takođe zavisi i od kvaliteta voća koje se koristi. Zato često koriste tradicionalne sorte voća koje su se gajile vekovima, jer time postižu autentičan ukus i miris.

rakija
foto: Promo/Dragan Bosnić

Međunarodni brend

Srbija je poznata po svojoj bogatoj tradiciji proizvodnje rakija, koje se smatraju jednim od najprepoznatljivijih simbola srpske kulture.

Ta duga tradicija i čini rakiju delom srpske kulture i nacionalnog identiteta. Konzumiranje rakije često se smatra simbolom gostoprimstva, prijateljstva i slavlja, što samo pokazuje koliko je ona ukorenjena u srpskom nasleđu, dok njene kvalitete potvrđuju brojne međunarodne nagrade i priznanja koje ovo piće dobija širom sveta.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track