TATJANA LEČILA ŽUPLJANE DO POSLEDNjEG DAHA: U Aleksandrovcu odata počast požrtvovanoj doktorki iz Rusije (FOTO)
Foto: Kurir/Ž.M.

TATJANA LEČILA ŽUPLJANE DO POSLEDNjEG DAHA: U Aleksandrovcu odata počast požrtvovanoj doktorki iz Rusije (FOTO)

Srbija -

U Aleksandrovcu su položeni venci i cveće na grob dr Tatjane Fjodorovne Korš. Cveće su položili predstavnici OO SUBNOR Aleksandrovac, Kola srpskih sestara, predstavnici ruskih nacionalnih manjina, Rezervne vojne starešine, boračke organizacije i organizacije koje neguju kulturu sećanja.

Tatjana Fjodorovna Korš
foto: Kurir/Ž.M.

-Tatjana je bila lekar u Župi i požrtvovanim radom je zaista zadužila Župljane, a učešćem u borbama, zadužila je na neki način i sve nas. Pokrenuli smo inicijativu da se ovaj spomenik u narednom periodu restaurira i podigne spomen obeležje za Tatjanu Fjodorovnu Korš, jer ona to zaista zaslužuje, izjavila je Katarina Petković, predsednica OO SUBNOR Aleksandrovca.

Tatjana Fjodorovna Korš
foto: Kurir/Ž.M.

Prema njenim rečima, Tatjana je unuka je Fjodora Adamoviča Korša, osnivača prvog Moskovskog teatra. Sa sedamnaest godina stupila je u Belu armiju kao dobrovoljac, gde se veoma istakla i dva puta bila ranjavana.

-Istakla se i kao bolničarka i kurir. Posle Oktobarske revolucije, prebegla je u Beograd, gde je završila studije medicine. Dobila je zaposlenje u Aleksandrovcu, kao jedini lekar u celom Župskom srezu. Zbog svoje požrtvovanosti, ubrzo je postala omiljena u ovom kraju. Dešavalo se da danima nije dolazila kući, lečeći narod po planinskim selima, pa je čak i dan uoči smrti vakcinisala decu u lokalnoj ambulanti, istakla je gospođa Petković.

Umrla je od upale oba plućna krila u kruševačkoj bolnici.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track