SRBIJA DOBIJA "ALARM" ZA NEVREME! Građani će dobijati SMS upozorenja zbog PRIRODNIH KATASTROFA: Sve će se slati sa OVOG BROJA
Foto: Printscreen/Tik Tok, Shutterstock

KURIR TV

SRBIJA DOBIJA "ALARM" ZA NEVREME! Građani će dobijati SMS upozorenja zbog PRIRODNIH KATASTROFA: Sve će se slati sa OVOG BROJA

Srbija -

Uskoro bi naši građani trebalo da pred nevreme dobijaju SMS poruku upozorenja. To je predviđeno novom strategijom smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama.

Superćelijska oluja koja je protunjala našom zemljom pokazala je da građani ili ne razumeju upozorenja Republičkog hidro-meteorološkog zavoda ili ne znaju šta povodom njih da preduzmu.

Nevreme, superćelijska oluja, Oluja
foto: Zorana Jevtić

Zeleni, žuti, narandžasti i crveni - starom strategijom iz 2011. definisane su četiri vrste meteoalarma koje izdaje RHMZ. Na osnovu tih upozorenja reaguje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Novom stategijom predviđeno je uvođenje jedinstvenog broja 112 koji će objediniti sve nadležne službe - policiju, vatrogasno-spasilačke jedinice, hitnu medicinsku pomoć. Prvi na potezu biće MUP koji će izdavati uputstva građanima.

02:10

SRBIJA DOBIJA ALARM ZA NEVREME! Građani će dobijati SMS upozorenja zbog PRIRODNIH KATASTROFA: Sve će se slati sa OVOG BROJA

- Ministarstvo unutrašnjih poslova treba preko odgovarajućih mobilnih operatera da izda obaveštenja građanima. Ako u vanrednim situacijama dođe do ometanja kritične infrastrukture, postoje specijalizovane jedinice koje obaveštavaju građane na terenu - rekao je dr Vladimir Cvetković, profesor na Fakultetu bezbednosti.

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

Upozorenje putem SMS-a uvedeno je u brojnim državama u svetu, među kojima je i Grčka. U toj zemlji "alarm" za nevreme uveden je 2019, posle velikih požara u Atini. Kada taj sistem zaživi i u našoj zemlji, upozorenje na opasnost od vremenskih nepogoda stići će na mobilne telefone svih građana unutar ugroženih područja.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:22

OLUJA POKUPILA SPLAV, NISU SVI USPELI DA POBEGNU! Reporteri Kurira na lica mesta otkrili posledice katastrofe u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track