NATALIJA LUTALA SVETOM, ALI SE VRATILA KUĆI NA UVAC: Jer, dom se ne zaboravlja! Neverovatno je šta je prvo uradila!
Foto: Shutterstock

NATALIJA LUTALA SVETOM, ALI SE VRATILA KUĆI NA UVAC: Jer, dom se ne zaboravlja! Neverovatno je šta je prvo uradila!

Srbija -

NOVA VAROŠ - Nakon višemesečnog lutanja po Balkanu, koje je uobičajeno za jedinke beloglavih supova, Natalije se ipak vratila kući na Uvac. Kad je doletela u domovinu prvo je obišla kolonije beloglavih supova na Trešnjici i obišla Lounicu i Divčbare, a zatim se uputila ka Novoj Varoši.

- Satelitskim praćenjem znali smo da se vratila, ali čim je stigla odmah se pojavila i u restoranu Uvac da se prijavi starom društvu na prozivci, potvrdili su za RINU u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Osim Natalije, pomno se prati kretanje još jedne ženske jedinke, u pitanju je beloglavi sup kom je dato ime Jefimija i koja takođe voli da luta.

Nova Varoš, Beloglavi Sup
foto: RINA

- Jefimija je obišla Saudijsku Arabiju i krenula je nazad kući. Doletela je do Prokletija, pa se vratila na Kajmakčalan, kažu u Fondaciji.

Jedan broj mladih ptica prve dve do tri godine lutaju, ali najveći broj se vraća u zavičajnu koloniju ali jedan broj strada na tim lutanjima jer ih u nekim zemljama love ili truju a i naleću na električne stubove ili vetrenjače.

Naši beloglavi supovi označeni na Uvcu zabeleženi su u 22 zemlje Evrope i Bliskog Istoka. Pre otvaranja hranilišta za supove 1994. na Uvcu svi mladunci beloglavih supova su zimi odlazili iz Srbije i lutali po Mediteranu.

Po otvaranju hranilišta oko 60% je ostajalo u Srbiji i preko zime i nije preduzimalo lutanje. Poslednjih godina zbog velike gustine populacije opet veći broj mladunaca odlazi.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track