OVDE SMO POKAZALI KAKO SE BRANI SLOBODA: U slavnom Tekerišu obeležena 109. godišnjica Cerske bitke
Foto: Kurir/T.Ilić

OVDE SMO POKAZALI KAKO SE BRANI SLOBODA: U slavnom Tekerišu obeležena 109. godišnjica Cerske bitke

Srbija -

Kod spomenika u Tekerišu održana je državna ceremonija obeležavanja 109. godišnjice od bitke na Ceru, prve savezničke pobede u Velikom ratu, kojoj je danas prisustvovao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Najpre je održan verski obred, a onda je ministar u ime Vlade Srbije položio venac u slavu cerskim junacima. Selaković je rekao da je pre 109 godina, na današnji dan, svetom odjekivala reč - Srbija i da se "nalazimo na mestu koje je dalo povoda za taj odjek, na planini Cer koja je ušla u istoriju koju je ispisivao naš narod’’. Danas, kao i 1914, divljenje traje i potvrđuje besmrtnost dela srpskog ratnika i vojničke genijalnosti Stepana Stepanovića koji je u ovom boju dobio čin vojvode, kazao je on.

Loznica, Tekeriš
foto: Kurir/T.Ilić

- Na ovaj dan treba da se sećamo pobede i njome ponosimo, ali treba da se sećamo i beščašća i užasazverstava koja je neprijatelja učinio u Mačvi, Podrinju i Pocerini nad ženama, decom, starima i bolesnima. Ovoga dana odajemo poštu svim velikim precima, mi koji smo dokaz njihove pobede, pobede života nad smrću, Srbija koja je dokaz opravdanosti njihove borbe, koja i danas suvereno, slobodno i samostalno odlučuje kako da se njome vlada i kojim putem da ide. Nikada ne smemo da zaboravimo ono što je naša sveta dužnost, što kuca u svakome od nas, da je ovu bitku i rat dobio srpski seljak, običan čovek, domaćin onaj koga je Pašić nazvao ’’gunjac i opanak’’. Gunjac i opanak je pobedio na Ceru, Kolubari, Mačkovom kamenu, Kajmakčalanu i probio Solunski front. Gunjac i opanak stvorio je ovu zemlju, to je narod srpski, on je stvorio ovu državu krvlju, održava je znojem, čuva je životom i imanjem, unapređuje znanjem i iskustvom –kazao je Selaković.

Loznica, Tekeriš
foto: Kurir/T.Ilić

Danas 109. godina posle velike pobede i ulaska Cera u legendu, i u srpski genetski kod, tu su ponos i pamćenje, večna zahvalnost, ali i dužnost svakoga od nas i, svakoga ko je od nas potekao, da pričamo o cerskoj pobedi i podsećamo ceo svet da smo na Ceru dokazali i pokazali kako se brani otadžbina, kako se voli sloboda.

Loznica, Tekeriš
foto: Kurir/T.Ilić

Da se veličina jednog naroda ne meri njegovom brojnošću već primerima podviga kao što je ovaj cerski, poručio je, pored ostalog ministar.

- Kao što su nas napadali 1941. napadaju nas i dan danas, a ono što tražimo jeste da samo poštuju moralni i istorijski kapital našeg srpskog naroda koji je nebrojeno puta pokazao da je na pravoj strani istorije bio, jeste i biće. Da nas ostave na miru, a mi dobro znamo ostalo nam je od predaka, da u miru otadžbnu čuvamo i gradimo, da je kada je neko napadne branimo – kazao je Selaković.

U ime Grada Loznice obratio se Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika, koji je rekao da su na Ceru u neravnopravnoj borbi srpski oficiri, vojnici i seljaci pobedili zato što je iza linija fronta bila njihova zemlja, kuće, deca, nisu imali odstupnicu i vodili su odbrambeni rat.

Na spomenik cerskim junacima vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Mačvanskog okruga, gradova Loznice i Šapca, nekoliko ambasada kao i brojna udruženja i građani.

Cerska operacija trajala je od 12. do 24. avgusta 1914, a sama Cerska bitka započela je u noći između 15. i 16, a završila se srpskom pobedom. Dan odluke je bio 19. avgust 1914. kada je zauzet Kosanin grad, najviši vrh planine Cer, a do 24. avgusta je proteran i poslednji Austrougarski vojnik sa teritorije Kraljevine Srbije. U spomen-kompleksu priređen je i prigodan umetnički program, a državnu ceremoniju organizovali su vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Grad Loznica i Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić“.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track