ZA SVADBARSKI KUPUS SE NE ŠTEDI: Kupusijada i ove godine u Mrčajevcima, ugostiće ljubitelje dobrog zalogaja, ali i VEŠTE KUVARE
Foto: Fonet Branko Vuckovic

ZA SVADBARSKI KUPUS SE NE ŠTEDI: Kupusijada i ove godine u Mrčajevcima, ugostiće ljubitelje dobrog zalogaja, ali i VEŠTE KUVARE

Srbija -

Mrčajevačka "Kupusijada", koja se tradicionalno održava sredinom septembra i ove godine će ugostiti brojne ljubitelje dobrog zalogaja, ali i kuvare vešte u pripremi ovog tradicionalnog srpskog jela. Najveća gastronomska manifestacija u Mrčajevcima održaće se od 15. do 17. septembra i očekuje se da će i ove godine ugostiti više od 100.000 posetilaca, a i ove godine je takmičarskog kataktera.

Manifestacija je nastala 2002. godine i od samog starta ima takmičarski karakter. Svake godine se održava kulinarsko nadmetanje tokom kojeg stručni žiri izabere najveštije u pripremi takozvanog, "svadbarskog kupusa". I ove godine najbolje kulinare očekuje zlatni, srebrni i bronzani lonac – kažu u Turističkoj organizaciji Čačak.

Kupusijada
foto: RINA

I ove godine organizatori očekuju više od 100.000 posetilaca, ljubitelja druženja i zabave, a pre svega dobrog zalogaja. Svadbarski kupus se u Mrčajevcima, ali i ostatku Šumadije i dalje priprema na tradicionalan način i uvek je na meniju svadbarskih veselja koja su u toku. Naziv "svadbarski" je dobio po kavlitetu, jer srpski domaćin ne štedi kada ženi i udaje, pa se i kupus u zemljanom loncu tada sprema bogatije nego inače.

Prošle godine je "na varti" završilo oko 50 tona svežeg kupusa, koji ukišeljen i skuvan s najmanje tri vrste mesa, predstavlja pravu kulinarsku pikanteriju. Najbolje ide uz kajmak, toplu proju i naravno ohlađenu rakiju.

Ugostitelji još nisu odlučili koliko će koštati porcija kupusa ove godine, budući da su i prošle formirali cenu koja je manje više bila identična u svim ugostiteljskim objektima.

Kurir.rs/D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track