DAN BEZ AUTOMOBILA: U Kruševcu održana tradicionalna kulturno-ekološka manifestacija, svi pešice ili biciklom
Foto: Grad Kruševac

DAN BEZ AUTOMOBILA: U Kruševcu održana tradicionalna kulturno-ekološka manifestacija, svi pešice ili biciklom

Srbija -

Kruševac je i ove godine organizovao tradicionalnu kulturno-ekološku manifestaciju "Dan bez automobila", u kojoj su čelnici lokalne samouprave dali lični primer. Gradonačelnica Jasmina Palurović se sa svojim timom saradnika priključila ovom događaju tako što su došli na posao bez automobila - pešice, biciklom ili javnim prevozom.

Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca, dolazeći pešice na posao, izjavila je:

"Grad Kruševac već tradicionalno obeležava manifestaciju Evropska nedelja mobilnosti, koja se svake godine održava od 16. do 22. septembra. Ovogodišnja tema je 'Ušteda energije!', a slogan je 'Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!' Kroz različite aktivnosti, želimo da pokažemo najmlađima da što više koriste pešačke i biciklističke staze i da im omogućimo zdrav način života. U prethodnom periodu dosta je rađeno na unapređenju infrastrukture za pešačenje (trotoari, taktilne staze) i vožnju bicikla (staze i parkinzi za bicikle) na više lokacija. Rekonstruisani su trgovi, koji služe kao mesta okupljanja, kao i parkovi, koji su dobili razne sadržaje za sve uzraste", izjavila je ona.

Kruševac
foto: Grad Kruševac

Kruševac je 2019. godine dobio prestižnu nagradu za organizaciju Evropske nedelje mobilnosti i to podstaklo lokalnu samoupravu da nastavi još više da radi na unapređenju urbane mobilnosti. Palurović je pozvala i sve građane da, i nakon Evropske nedelje mobilnosti i obeležavanja Dana bez automobila, više pešače i voze bicikl.

Aleksandar Jovanović, zamenik gradonačelnice, javnim prevozom je došao na posao i rekao:

"Naša ambicija je da grad Kruševac bude dostupan svima, bez obzira o kom se prevoznom sredstvu radi. Pored unapređenja infrastrukture za pešačenje i vožnju bicikla, radili smo i na unapređenju javnog prevoza, postavljanjem nadstrešnica na autobuskim stajalištima, izradom mapa sa linijama i redom vožnje. Ali moramo da radimo i na obnovi voznog parka i uvođenje novih autobusa".

Prema njegovim rečima, grad je, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština i konsultantima, radio na izradi sveobuhvatne Studije javnog prevoza ida se nada da će Kruševljani sve više koristiti i skejt park za vožnju skejtbordova, rolera, trotineta i manjih bicikla, kao i pamp trek- adrenalinsku stazu za vožnju bicikla, rolera i trotineta, koji će zvanično biti otvoreni na Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu - 14. oktobra.

Kruševac
foto: Grad Kruševac

Ivan Parezanović, pomoćnik gradonačelnice za ekologiju, održivi razvoj i energetiku, došao je pešice na posao i kazao je: "Evropska nedelja mobilnosti pored promovisanja održivih vidova prevoza, pre svega pešačenja i vožnje bicikla, ima za cilj da podigne svest o stanju životne sredine, uticaju buke i zagađenja vazduha od motornog saobraćaja na naše zdravlje".

On je istakao da Dan bez automobila podseća na potrebu izbegavanja korišćenja automobila kao prevoznog sredstva u gradskom jezgru, jer je pešačenje najzdraviji i najpraktičniji vid kretanja.

Kruševac
foto: Grad Kruševac

Vladimir Petrović, pomoćnik gradonačelnice za omladinu i sport, stigao je na posao biciklom i izjavio:

"Bicikl je najbrže prevozno sredstvo za kretanje gradom i zato je izgrađena biciklistička staza u centru grada vrlo značajna. Veoma je važno da naši sugrađani, a posebno mladi, provode što više vremena napolju i budu aktivni".

On je dodao da Grad dosta radi na unapređenju parkova i igrališta u naseljima, postavljene su i teretane na otvorenom, stolovi za stoni tenis, a tu su i atraktivni poligoni na Starom aerodromu.

Prvo spontano organizovanje "Dana bez automobila“ počelo je za vreme naftne krize 1970. godine, a zamišljeno je tako da se svakog 22. septembra delovi grada zatvore za automobile. Ovaj dan promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim deonicama, odnosno pokušaj da se smanji korišćenje automobila na gradskim deonicama i time doprinese razvoju ekoloških uslova života.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track