VELIKI USPEH MALIH KRUŠEVLJANA: Predstava osnovaca na 57. Bitefu (FOTO)
Foto: KCK

OŠ sveti sava iz čitluka

VELIKI USPEH MALIH KRUŠEVLJANA: Predstava osnovaca na 57. Bitefu (FOTO)

Srbija -

U ponedeljak, 9. oktobra na ovogodišnjem 57. Bitefu, u okviru pratećeg programa 24. BITEF POLIFONIJE izvedena je predstava „Komunikacija“ u režiji Sandre Maksimović, u produkciji OŠ „Sveti Sava“ iz Čitluka i Kulturociklina iz Kruševca.

Predstava je rađena po tekstu odeljenja V/1 OŠ „Sveti Sava“ uz dramsko – pedagoški rad i vođenje Sandre Maksimović i grupe. Predstava će biti izvedena u Malom pozrištu „Duško Radović“ u Beogradu.

U svom dvadeset i četvrtom izdanju Bitef Polifonija ove godine od 5. do 9. oktobra sa naslovom „Dvorište, šuma, džungla“ prezentovaće i koprodukciju OŠ „Sveti Sava“ i grupe Kulturociklin - projekat „Komunikacija“, a nakon toga održaće se Okrugli sto „Zašto škola, zašto pozorište“, čiji je jedan od učesnika i Sandra Maksimović, kao mentor projekta.

Komunikacija, Bitef, predstava, Kruševac
foto: KCK

- Predstava „Komunikacija“ nastala je primenom drame u obrazovanju, kroz osmomesečni procesni rad na časovima Medijske pismenosti. Baveći se temom komunikacije i govora kao kompleksne ljudske sposobnosti kojom se prenose misli i osećanja drugim ljudima i kojom se povezuje, razume, oseća i misli – po rečima rediteljke, dvadesetoro učenika petog razreda je radeći na ovoj predstavi davalo glas svemu što je ućutkano i uasamljeno, tražeći način da ga kaže, podeli, da ga razume. Inače predstava „Komunikacija“ osvojila je prvo mesto za najbolju predstavu 19. Festivala pozorišnog stvaralaštva osnovnih škola grada Kruševca (FEŠT), kaže Violeta kaplarević, direktorka KCK.

Bitef Polifonija je program okrenut mladima, u kome su pozorišni i drugi stvaraoci istraživali procese, relacije i forme koje mogu mobilisati snage savremenih izvođačkih praksi u obrazovanju, u pravljenju zajednice, a posebno u borbi protiv nasilja. Kakvom svetu teže mladi i kako će ga kreirati? Mogu li škola i pozorište danas biti mesto za razumevanje razvojnih kriza mladih i siguran prostor u kome se mladi osnažuju?

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja