NAĐA JE DETE LEPTIR A PLANINARI IZ SRBIJE SU ZA NJU URADILI DIVNU STVAR: Prvo smo pitali hraniteljsku porodicu da li možemo...
Foto: Z.G.

NAĐA JE DETE LEPTIR A PLANINARI IZ SRBIJE SU ZA NJU URADILI DIVNU STVAR: Prvo smo pitali hraniteljsku porodicu da li možemo...

Srbija -

Grupa od devet planinara koji su pešačila od Užica do Ostroga da bi skrenuli pažnju javnosti na sudbinu trogodišnje Nađe Marković, “deteta leptira”, za čije je lečenje u inostrastvu potrebno više od 76 miliona dinara, vratila se sinoć u Užice.

Ovu akciju je pokrenuo Dejan Tomić iz PD “Rujno”, a pored njega bilo je još četiri planinara iz Užica, dve žene planinarke iz Vrnjačke Banje i Čačka, kao i po jedan planinar iz Arilja i Sevojna. Za 11 dana, koliko je trajalo ovo putovanje, poslato je više od hiljadu poruka za pomoć maloj Nađi.

planinari, za Nađu od Užica do Ostroga, Nađa Marković
foto: Z.G.

- O Nađi sam saznao preko društvenih mreža, a ovo pešačenje od Užica do Ostroga smo i ranije planirali, pa sam hteo da ima neki cilj. Sama ideja da hodamo za jedno bolesno dete i da možemo tim hodanjem da popravimo nešto u njenom životu bila je veliki motiv. Prvo smo pitali njenu hraniteljsku porodicu da li možemo to da radimo i oni su rekli može. Inače, Nađu su roditelji napustili i o njoj brine ta hraniteljska porodica – rekao je Dejan Tomić.

planinari, za Nađu od Užica do Ostroga, Nađa Marković
foto: Z.G.

On je pozvao prijatelje, koji su radi prihvatili učešće. Posle 281 pređen km i 10.500 metara uspona, preko planina i reka Srbije i Crne Gore stigli su do Ostroga.

- Na put je krenulo prvo nas sedmoro, a dva člana su se zbog obaveza priključili kasnije u Crnoj Gori. Išli smo preko Zlatibora, na prelaz Jabuka, a zatim preko Sinjajevice, koja je preko puta Durmitora. Sedam noćiju smo spavali pod šatorima, a četiri kod gostoljubivih domaćina – priča Dejan.

1 / 11 Foto: Z.G.

U ovoj grupi je bila i Marina Avramović iz PD Kablar” iz Čačka, a koja 15 godina živi sa dijabetesom.

Nađa, Nađa Marković
foto: Budi Human

- U toku pešačenja imala sam jedan, onako težak dan na stazi i upravo tako sam razmišljala...znači, meni je danas teško, njoj je teško iz minuta u minut i ona upravo takav život živi, a mi smo krenuli da bi toj devojčici pomogli, tako da nije bilo mesta umoru, žaljenju, bilo čemu - kaže Marina Avramović iz PD "Кablar" iz Čačka.

Dejan Tomić kaže da se danas čuo sa hraniteljkom, koja mu je rekla da se vidno uvećao novac na računu za Nađino lečenje. Međutim, do sada je prikupljeno samo šest odsto sredstava. - Ovo jeste možda malo, ali na ovaj način skrećemo pažnju i zainteresujemo ljude. Nadam se da će biti još sličnih akcija koje će neko da organizuje jer svaka pomoć je dobro došla – dodao je Dejan.

Kurir.rs/Z.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track