LABUD JE BIO PRVENAC I PREVALIO JE MILION KILOMETARA: Vredan jubilej srpskog giganta! Proizvelo 160.000 vozila (FOTO)
Foto: RINA

70. rođendan

LABUD JE BIO PRVENAC I PREVALIO JE MILION KILOMETARA: Vredan jubilej srpskog giganta! Proizvelo 160.000 vozila (FOTO)

Srbija -

Preduzeće koje je potpuno promenilo sudbinu jednog srpskog mesta danas je proslavilo svoj 70 rođendan. Vreme u Priboju još uvek se deli na ono pre i na ono posle čuvenog FAP-a, koji je na današnji dan 1953. godine započeo poslovanje kada je proizvedeno sedam kamiona nosivosti do šest tona i to po licenci austrijskog Saurera. Prema rečima direktora Fabrike automobila Priboj, dr Milutina Živkovića, prvo vozilo proizvedeno u gradu na Limu nazvano je „Labud” i prešlo je neverovatnih million kilometara.

- Kako se povećavala proizvodnja, povećavala se snaga i nosivost vozila, pa je sedamdesetih godina proizvedeno 7.000 kamiona, a instalisani kapaciteti su bili 10.000 vozila godišnje. Do sad je u Fabrici automobila Priboj proizvedno 160.000 vozila, koja krstare širom sveta i na pet kontinenata”, kazao je Živković za RINU.

FAP
foto: RINA

Pored kamiona različite nosivosti, u FAP-u su proizvođeni gradski, međugradski i turistički autobusi, a 1965. godine je proizvedeno i prvo vojno vozilo za potrebe tadašnje JNA. FAP je u svoje zlatno doba sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, zapošljavao 7.000, a sa kooperantima i svih 14.000 radnika. Međutim, devedesetih godina prošlog veka prizvodnja počinje da stangnira. Sankcije i tranzicija učinili su da proizvodnja bude svedena na minimum.

- Oporavk FAP-a počinje poslednjih nekoliko godina, kada država obezbeđuje sredstva za tehničko - tehnološki oporavak proizvodnih kapaciteta i opreme i kada FAP postaje deo grupacije odbrambene industrije Srbije. Danas se u FAP-u proizvode namenska vozila za potrebe Vojske Srbije, a u toku su pregovori za proizvodnju vozila sa specijalnim nadgradnjama”, zaključio je direktor.

FAP
foto: RINA

Simboličnom vožnjom kroz grad obeležen je ovaj veliki jubilej, a brojni stariji sugrađani vratili su se u neka lepša, prošla vremena. U čast osnivača i prvog direktora FAP-a Radmila Lavrenčića u fabrici je postavljena i njegova bista, delo livnice Jeremić, najstarije na Balkanu.

- Zahvaljujući viziji prvog direktora FAP-a, postavljeni su temelji za uspešan razvoj proizvodnju ovako složenog proizvoda. Zbog toga danas pokušavamo da mu se na ovaj način zahvalimo za sve što je učinio za Fabriku automobila u Priboju, opštinu Priboj i sve gradove zapadne Srbije. Kamion proizveden te davne 1953. godine stajeće pored biste pokojnog poštovanog direktora Lavrenčića, kao simbol uspeha fabrike i grada Priboja. On treba da pokaže generacijama koje dolaze, da vizija i vera u sebe uvek donose uspeh. Ne smemo zanemariti doprinos svih rukovodilaca FAP-a, kao i podršku radnika koja je postala prepoznatljiva van granica SFRJ, naglasio je Živković.

FAP
foto: RINA

Jedan pogon FAP-a od 27 hektara pretovren je danas u „Slobodnu zonu Priboj”, u kojoj egzistira nekoliko domaćih i inostranih kompanija i gde je zaposleno 700 radnika. U samom FAP-u trenunto je zaposleno oko 300 radnika.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja