BELA FIGURA NA GROBLJU U VRANJU KRIJE POTRESNU PRIČU Postavljena pre skoro 100 godina svedoči o jednoj tragičnoj sudbini
Foto: Kurir/T.S.

BELA FIGURA NA GROBLJU U VRANJU KRIJE POTRESNU PRIČU Postavljena pre skoro 100 godina svedoči o jednoj tragičnoj sudbini

Srbija -

Najstarije gradsko groblje u Vranju, Šaprance, krije mnoge tajne oko kojih se decenijama raspredaju priče. Jedna od njih je i misteriozna skulptura pored spomenika, sa desne strane od ulaza u Crkvu Svete Petke. Spekulisalo se da je ovaj, kako su ga nazvali - "Beli anđeo" bio inspiracija i Bori Stankoviću, kao i da je više puta premeštan po groblju.

Načelnik gradske uprave Dušan Aritonović, istraživač kulturne baštine grada, kaže da je fasciniran lepotom skulpure i da je došao do podataka kako se našla na ovom delu groblja.

- "Beli anđeo" predstavlja malu Vukosavu Lulu Mirković, koja je 1930. umrla sa nepune tri godine. Reč je o nadgrobnom spomeniku rađenom po narudžbini njenog oca Dragoslava, visokog oficira Kraljevine Jugoslavije, i majke Jelene. Nastao je u trenucima velike tuge i bola zbog preranog odlaska njihovog anđela još neraširenih krila - kaže Aritonović.

Skulptura je delo beogradskog vajara i kamenoresca Nikole Lukačeka, autora mnogih kulturno-istorijskih spomenika.

- Grob male Lule je nedaleko od skulpture, koja je sada na mestu gde je premeštena pre oko pola veka, jer je bila oborena. Tridesetak godina po izmeštanju, opet je oborena i značajno oštećena, ali je rekonstruisana, mada deo ruke i deo krila nikada nisu pronađeni - objašnjava Aritonović.

On dodaje da je tokom istraživanja za svoj rad otkrio da stara vranjska porodica Mirković više nema živih potomaka.

- Ali statua male Vukosave Lule Mirković i danas tu stoji, dočekuje i podseća. I kao da sve vreme njena malena glavica nešto razmišlja, rasuđuje i prosuđuje. Onako bosa, pognute glave, u dugoj haljinici, sa buketićem cveća u levoj ruci - priča Aritonović.

Starešina Hrama Svete Petke, sveštenik Dejan Škarić kaže da su poslednjih godina preduzete mere da se skulptura obezbedi:

- Groblje na Šapranačkom ridu je najstarije aktivno groblje u gradu. Najstariji spomenik je iz 1786. podignut trgovcu Mihajlu Pogačareviću, pretku Sime Pogačarevića.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja