LIČI VIŠE NA HOTEL NEGO NA BOLNICU: Posle 100 godina rekonstruisana zdravstvena ustanova u Guči
Foto: RINA

jedinstven dan

LIČI VIŠE NA HOTEL NEGO NA BOLNICU: Posle 100 godina rekonstruisana zdravstvena ustanova u Guči

Srbija -

Bolnica u Guči čekala je 100 godina do doživi svoju prvu ozbiljnu rekonstrukciju kako bi žitelji gornjeg dela Dragačeva imali dostojanstvenu primarnu zdravstvenu zaštitu. Prepolovljeni zidovi, oštećen krov i dotrajala stolarija samo su neki od problema koji su zadesili lekare ove opštine.

1 / 8 Foto: RINA

- Kreveti su bili dotrajali, plafon propao, kao i sva prateća oprema, bilo je krajnje vreme za totalnu rekonstrukciju. Tako da stvarno sada u ovom novom prostoru imate osjećaj kao da se nalazite u hotelskim sobama, a ne u bolnici . Još moram da napomenem da je u toku kompletna rekonstrukcija topovodne mreže, tako da čim budemo to završili moći ćemo da krenemo sa radom bolnice - kazala je direktora dr Zorica Kovačević.

Guča, bolnica, bolnica u Guči
foto: RINA

Zahvaljujući ogromnim ulaganjima opštine, ali i donacijama privrednika uspelo se da posle dugog niza godina u dostojanstvenu upotrebu stavi ova zdravstvena ustanova.

- U rekonstrukciji je utrošeno 39.900.000 dinara, od toga je 16.000.000 doniralo Ministarstvo zdravlja, 10.700.000 je donirala opština Lučani, 10.000.000 je donirala fabrika Namenska Milan Blagojević. U donaciji koju nam je uputila Srpsko-američka medicinska asocijacija aplicirali smo za 20 savremenih kreveta, dušeka i stalaka za infuziju, gde je do realizacije došlo za svega dva meseca - ističe Kovačevićeva.

Guča, bolnica, bolnica u Guči
foto: RINA

Od osnivanja bolnice u Guči, prva ozbiljna rekonstrukcija rađena je 2005. godine, kada je zamenjen deo krova. U drugu rekonstrukciju je ušla se 2011. godine, kada je zamenjena kompletna stolarija, i tada je završeno i krečenje bolnice. Od 2014. godine, dom zdravlja i stacionar su odvojeni od zdravstvenog centra Čačak.

U treću rekonstrukciju, ovu poslednju, ušla se početkom 2022. godine i rekonstrukcija je završena u novembru 2022. godine. Urađena je kompletna izolacija zgrade, urađeni su podovi, zidovi, plafoni, urađena su kompletna kupatila.

Kurir.rs/RINA

Bonus video:

01:11

NOVO PRAVILO NA STUPA NA SNAGU DANAS! Ministar zdravlja i direktori kovid bolnica doneli NOVU ODLUKU! Evo za koga važi (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja