ZABELELA SE SRBIJA! Sneg i oluja na Vlasini, zavejani i ovi predeli: Upozorenje RHMZ i dalje na snazi, OČEKUJU SE NANOSI (VIDEO)
Foto: RINA

jaki udari vetra

ZABELELA SE SRBIJA! Sneg i oluja na Vlasini, zavejani i ovi predeli: Upozorenje RHMZ i dalje na snazi, OČEKUJU SE NANOSI (VIDEO)

Srbija -

Republički hidrometeorološki zavod izdao je jutros upozorenje na padavine, kao i olujne udare vetra.

"Danas oblačno i hladno uz umeren i jak severozapadni vetar koji će povremeno imati i olujne udare, od 17 do 24 m/s, što će u brdsko-planinskim predelima usloviti mećavu i stvaranje snežnih nanosa. U nižim predelima padaće kiša, a u brdsko-planinskim sneg. Više padavina očekuje se ujutru i pre podne u Braničevskom okrugu, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji. Na planinama istočne i jugoistočne Srbije očekuje se od 10 do 20 cm snega", upozorio je RHMZ.

Da je prognoza meteorologa tačna pokazuju i prizori širom Srbije, gde je sneg pao, a pahulje su zabeležene u različitim delovima.

"Sneg i oluja na Vlasini. Noćas oko pola jedan uspeo sam da isteram auto pre mećave. Rizičan je kratak deo puta. Odavde mogu da izađem na (projektovan) put i onda ka Bg. Došla je i struja, a peć sam založio po ustajanju. Početak zimske idile"

Zabeleo se Kosmaj.

Pahulje i u Majdanpeku.

Prvi sneg i na Rudniku.

Snežni pokrivač i u Crnoj Travi.

Sneg prekrio automobile i na Zlataru.

Najviše snega na Zlataru, Jabuci i Goliji

Tokom noći obeleli su planinski vrhovi na zapadu Srbije, a na Zlataru i na Jabuci ovog jutra je oko 10 centimetara snega. Nadležne ekipe čitavu noć su provele na terenu, a zahvaljujući njihovoj brzoj akciji nije došlo do zastoja u saobraćaju.

Golija, sneg
foto: RINA

- Kada je sneg prestao da pada oko ponoći, temperatura se spustila u minus stoga su odmah angažovane ekipe na posipanju soli, kako putevi ne bi bili klizavi. Nije došlo do zastoja u saobraćaju, ali se vozačima svakako savetuje dodatan oprez i da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme, rekao je za RINU Alen Mušanović iz Puteva Užice.

Golija, sneg
foto: RINA

Ni ovaj put snežne padavine nisu zaobišla Goliju, a snežni pokrivač je debljine oko pet centimetara.

- Nadležne ekipe su na terenu, uveden je prvi stepen pripravnosti. Za sada su svi putevi prohodni, novembarski sneg nije izazvao veće probleme na teritoriji opštine Ivanjica, rekao je Vitomir Arsović iz Puteva Ivanjica.

Nakon snežne noći, ledeno jutro osvanulo je i na Goliji, a na Odvraćenici je izmereno minus pet stepeni.

Upaljen meteo alarm

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

U Srbiji je na snazi žuto upozorenje zbog vetra, a u delovima istočne, jugoistočne i jugozapadne Srbije, kao i na prostoru KiM i zbog snega i leda. Žuti meteo alarm znači da je vreme potencijalno opasno: Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track