ZMIJE SE POJAVILE U CRKVI SVETOG PETRA I PAVLA U RAŽNJU Bilo ih je 7 i uvek dolaze u isto vreme: "Meštani veruju da je to ZNAK"
Foto: Facebook

ZMIJE SE POJAVILE U CRKVI SVETOG PETRA I PAVLA U RAŽNJU Bilo ih je 7 i uvek dolaze u isto vreme: "Meštani veruju da je to ZNAK"

Srbija -

U crkvi Svetog Petra i Pavla u Ražnju opet su došle zmije, a ovaj put, kao i obično, intervenisao je Vladica Stanković, najpoznatiji hvatač zmija u celoj Srbiji. Ne postoji mesto gde Vladica nije nalazio gmizavce, od kućnog praga, krova i zamrzivača, pa čak i u crkvi.

- Ukupno je bilo sedam zmija, a interesantno je da ovo nije prvi put da se zmije pojavljuju u ovoj crkvi, to se i ranije dešavalo, a uvek dođu otprilike u ovo vreme. Meštani smatraju da je to blagoslov, poznat je i slučaj iz Grčke gde se na Kefaloniji u jednom selu na praznik Uspenja Presvete Bogorodice pojavljuju zmije u crkvi, vernici ih zovu svetim zmijama - ispričao je Vladica Stanković.

Ovoga puta srpski hvatač zmija uhvatio je mladunce belouške, koje su bile potpuno bezopasne.

Vladica Stanković
foto: Facebook

"Pozvali su me iz crkve samo da vidimo da li je sve u redu i da li su otrovne, naravno bile su potpuno bezopasne, pa sam ih ja odmah i pustio", naveo je sagovornik.

On podseća da zmije u crkvi nisu nesvakidašnjica, te da se one i svake godine 15. avgusta pojavljuju u jednom selu na Kefaloniju, uvek na istom mestu - kod zvonika i u samoj crkvi.

Svake godine se 15. avgusta u Markopulu na Kefaloniji na Veliku Gospojinu pojavljuju zmije u crkvi. Zmije se pojavljuju uvek na istom mestu – kod zvonika i u samoj crkvi.

Vladica Stanković
foto: Facebook

Zmije se zovu “agiofida”, što u bukvalnom prevodu znači “svete zmije”. Mogu da dostignu dužinu do tri metra i potpuno su pitome i bezopasne po ljude. Naime, iako spadaju u otrovnice, položaj njihovih očnjaka je takav da teško mogu da ujedu čoveka.

Podsetimo, tokom višegodišnjeg iskustva Vladica je pokazao da se ne libi da uhvati bilo koju zmiju, a nema mesta u Srbiji gde ih nije nalazio i imao intervencije.

Vladica Stanković
foto: Facebook

Zmija se ne treba plašiti, kazao je ranije Vladica, ali bi trebalo uvek biti na oprezu.

- Sve zmije se zimi zavlače u kanale, šahte i bunare, pragove, motore automobila jer traže mesto gde u hibernaciji temperatura neće biti ispod nule. Kada je temperatura ispod nule one uginu, tato im je potrebno toplo skrovište - kazao je Stanković ranije.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja