DAČIĆ OŠTRO O "KOSOVU": Pitanje teritorijalnog integriteta ne možete tumačiti kako to vama odgovara
Foto: Nenad Kostić

DAČIĆ OŠTRO O "KOSOVU": Pitanje teritorijalnog integriteta ne možete tumačiti kako to vama odgovara

Politika -

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić boravio je juče u Skoplju gde je učestvovao na 30. Ministarskom savetu OEBS.

Šef srpske diplomatije je u svom obraćanju, komentarišući da su se u diskusiji čula i neka zalaganja za prijem "Kosova" u punopravno članstvo OEBS, istakao da je teritorijalni integritet univerzalni princip koji važi za sve.

"Ne možete na primeru jedne zemlje govoriti o ugroženosti teritorijalnog integriteta, a na primeru druge zemlje, koja je međunarodno priznata i postojala, a ovde, u Skoplju, znate da je u Jugoslaviji bilo šest federalnih jedinica, ne sedam, i da 'Kosovo' nikad nije bila federalna jedinica, kao i da, pitanje teritorijalnog integriteta ne možete tumačiti kako to vama odgovara", rekao je Dačić.

On je podvukao da teritorijalni integritet Srbije ima svoj značaj, a da je za Srbe taj značaj najveći na svetu.

"Ako već osuđujete kršenje teritorijalnog integriteta nekih drugih zemalja, budite toliko iskreni, pa nemojte da pričate tako otvoreno da legalizujete kršenje teritorijalnog integriteta Srbije, na jednom ovakvom skupu", naglasio je Dačić.

Ministar Dačić je takođe napomenuo da je "Kosovo" sastavni deo Srbije, da se vodi dijalog o normalizaciji odnosa, a ne o priznanju.

"Mi smo spremni da razgovaramo o političkim odnosima, o statusu, ali, bez dogovora sa Srbijom, ne može se kršiti međunarodno pravo, kao što je to u slučaju 'Kosova'. Ako ja izuzetno poštujem teritorijalni integritet Ukrajine i dajem sve da se on očuva, onda nemojte da nas navodite na zaključak da je teritorijalni integritet Srbije manje važan za Evropu i za Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju", rekao je ministar Dačić.

Dačić je, na kraju svog obraćanja, istakao da je teritorijalni integritet svake zemlje podjednako važan i poručio da se poštuju principi.

Kurir.rs

Bonus video:

00:41

IZBORE TRAŽE ONI KOJI ĆE NA ISTIM IZGUBITI, AJDE DA IM ISPUNIMO ŽELJU Ivica Dačić ubeđen u ishod: Postoji jedna nelogičnost!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track