Radnici "Dunav agregata" za raskid privatizacije

Blokirali Dunav

Radnici "Dunav agregata" za raskid privatizacije

Srbija -
Traže isplatu šest zaostalih zarada i drugih prinadležnosti, povezivanje radnog staža i overu zdravstvenih knjižica

NOVI SAD - Radnici preduzeća “Dunav grupa agregati”, koji već peti dan brodovima blokiraju Dunav kod Novog Sada zbog neisplaćenih zarada, traže i da se pokrene postupak za raskid privatizacije tog preduzeća, izjavio je predstavnik radnika koji protestuju Novica Cvetković.

“Tražimo da nadležni organi preispitaju postupak privatizacije našeg preduzeća i bude pokrenut postupak raskida ugovora o privatizaciji za vlasnikom Dušanom Borovicom”, rekao je Cvetković.

Radnici “Dunav grupe agregata” žele da o kompletnoj situaciji u tom preduzeću, zbog koje su bili primorani da ponovo blokiraju Dunav kao i proletos, obaveste premijera Ivicu Dačića i zato “nastojimo da što pre bude organizovan sastanak sa premijerovim savetnikom Ivicom Tončevom”, rekao je on.

Stanje na tom delu međunarodnog plovnog puta Dunavom je svakim danom sve kritičnije, jer je do sada u blokadi više od 100 plovidbenih jedinica što stvara velike materijalne štete, ali nije bilo drugog načina da se izborimo za svoja prava, kazao je Cvetković.

Napominjući da blokada neće biti obustavljena dok im ne budu isplaćeni svih šest zaostalih zarada i ostala potraživanja kao i ispunjeni ostali zahtevi, on je istakao da se mora pronaći trajno rešenje za ukupno 370 zaposlenih u tom preduzeću.

Jer, kako je dodao, "šta će biti i ako dobijemo taj novac pa posle izvesnog vremena bude opet po starom. Zbog toga tražimo da država mora da se umeša i da se trajno reši problem ovog preduzeća".

Cvetković je rekao da je Borovica preuzeo to preduzeće početkom 2010. godine i ubrzo potom, kako je dodao, počinju problemi u poslovanju koji se ogledaju u smanjenju obima poslova, naplati dugovanja za urađeno, isplati zarada zaposlenima, blokadi računa firme i drugom.

Radnici "Dunav grupe agregati", nekadašnjeg novosadskog preduzeća “Heroj Pinki”, traže isplatu šest zaostalih zarada i drugih prinadležnosti, povezivanje radnog staža i overu zdravstvenih knjižica.

Direktor preduzeća Mašan Ercegović ranije je medijima izjavio da se čini sve kako bi problemi isplata radnicima bili rešeni, napominjući da “Dunav grupa agregati” ima dosta nerealizovanih potraživanja.

Nadležni su upozorili da je blokada međunarodnog plovnog puta nezakonita i da izaziva velike materijalne štete i pozvali radnike koji protestuju da je prekinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track