SARADNJA SA BALNEOLOZIMA RUMUNIJE: U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Banja Koviljača" (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić

SARADNJA SA BALNEOLOZIMA RUMUNIJE: U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Banja Koviljača" (FOTO)

Srbija -

BANJA KOVILJAČA - Memorandum o saradnji Specijalne bolnice za rehabilitaciju ‘’Banja Koviljača’’ sa Udruženjem balneologa Rumunije potpisan je danas u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Potpisali su ga dr Aleksandar Jokić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju i prof. dr Konstantin Munteanu, predsednik Udruženja balneologa Rumunije i potpredsednik Udruženja za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i balneologiju.

Memorandum je zaključen na tri godine radi uspostavljanja saradnje i razvoja zajedničkog naučnoistraživačkog rada, odnosno saradnje na projektima za predstavljanje efekata primene lekovitog faktora. Prema rečima dr Jokića gost iz Rumunije obišao je ustanovu i uverio se u kvalitet rada i premenu lekovitog blata i vode na pacijentima.

- U maju će biti održan Svetski kongres balneoklimaktologa u Rumuniji i ovo je prilika da krenemo sa saradnjom, a profesor Munteanu je izrazio želju da potpišemo najpre ovaj Memorandum o saradnji, da vidimo šta je potrebno da bismo što pre potpisali i protokol kako bi naši lekari mogli da se edukuju i razmenjuju iskustva, naši u Rumuniji, a njihovi ovde. Da vidimo možemo li raditi zajedničke radove na polju balneoklimaktologije, da pokažemo vrednost prirodnog načina lečenja i zajedničkim naučnim radovima izađemo na neki od narednih svetskih kongresa da se najpoznatiji balneolozi uvere u kvalitet naše vode, blata i rada. Važno je da naučno dokažemo vrednosti Banje Koviljače i svih naših banja, naše vode i klime, a to je nešto što je prirodno blago Srbije – kazao je dr Jokić, direktor ustanove koja je lani proglašena je za najbolji medicinski spa centar na Balkanu.

1 / 5 Foto: Kurir/T.Ilić

Gost iz Rumunije, inače, doktor bioloških nauka, došao je u Koviljaču kako bi se upoznao sa mogućnostima lečenja, razmenio iskustva sa kolegama iz Specijalne bolnice i ostvario saradnju sa ovom renomiranom ustanovom. Kaže da je oduševljen je Banjom Koviljačom i bolnicom i da vidi u budućnosti plodnu saradnju ustanove i Udruženja balneologa Rumunije.

- Ovde se ljudi vraćaju prirodi, radimo zajedno da naučnim dokazima pokažemo kako možemo iskoristiti prirodu da pomogne zdravlju. Ovde sam zatekao visok nivo profesionalizma, empatičan način obraćanja pacijentima. Suština balneoterapije je da se povežu doktori, terapeut i pacijent – rekao je dr Munteanu koji je predložio da sledeći Svetski kongres balneoklimaktologa bude održan u Banji Koviljači.

Ovo je prva poseta profedora Munteanu Specijalnoj bolnici, koja je do sada ugostila svetski poznate belneologe iz Turske, Mađarske i Portugala.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja