LOZNICA NE ZABORAVLJA SVOJE JUNAKE: Doneta je odluka - Podižu se spomenici HEROJIMA SA KOŠARA! (FOTO)
Foto: Tihomir Ilić

LOZNICA NE ZABORAVLJA SVOJE JUNAKE: Doneta je odluka - Podižu se spomenici HEROJIMA SA KOŠARA! (FOTO)

Srbija -

Inicijativa za podizanje spomen obeležja trojici Lozničana koji su poginuli 1999. godine u rejonu karaule Košare kao pripadnici Vojske SRJ tokom NATO agresije na našu zemlju, prihvaćena je na jučerašnjem zasedanju Gradskog veća u Loznici, kojim je predsedavao gradonačelnik Vidoje Petrović.

Loznica je tako među prvim gradovima koji na ovaj način u danima pritisaka velikih sila na Srbiju odaje poštu Branislavu Negiću, Ivici Ivanoviću i Ljubomiru Romiću, jer su položili živote sa još 105 mladih vojnika Srbije duž albanske granice, saopšteno je posle održane sednice.

Loznica
foto: T. Ilić

- Podizanje spomen obeležja, kao i prethodno davanje naziva ulicama ovim herojima gde su živeli, u Loznici i Banji Koviljači, predstavlja nezaboravnik herojskog i slobodarskog duha, da naraštaji shvate sa kakvim smo se nevoljama, nažalost, kroz istoriju suočavali i koliko je života utkano u ovu zemlju da bi nastala, a još teže, pod teretom imperijalističkih zahteva i opstala.

Stoga smo ponosni što je Loznica već sutra domaćin promocije knjige “Krvava granica“ heroja sa Košara, čiji je autor jedan od ratnih komandanata sa sto kilometara duge granice - istakao je Petrović na sednici Veća.

Podsetimo, Kurir je pre mesec dana pisao o tome da ni posle četvrt veka od NATO agresije Branislav Negić, Ivica Ivanović i Ljubomir Romić poginuli u rejonu karaule Košare nemaju odgovarajuće spomen- obeležje kao trajno sećanje na junake pale za otadžbinu. Sva trojica su pre nekoliko godina dobili ulice u Banji Koviljači i Loznici koje nose njihova imena, i to je bilo sve.

Loznica
foto: T. Ilić

Meštanin Radosav Jošić je kao član Saveta Mesne zajednice pre nekoliko godina Gradskom veću podneo inicijativu da se do aprila 2019, na dvadesetogodišnjicu njihove pogibije, postavi odgоvarajuće spomen-obeležje, ali se to nije dogodilo.

Kao pripadnici 125. motorizovane brigade, Negić i Ivanović poginuli su u borbama sa albanskim teroristima na Košarama. Negić je imao 21 godinu i bio redovan vojnik, a dobrovoljac Ivanović 44 godine. Obojica su odlikovani Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena, a njihovi posmrtni ostaci do danas nisu nađeni.

Loznica
foto: T. Ilić

Među palima je i Lozničanin, dobrovoljac, Ljubomir Romić (50), takođe pripadnik 125 motorizovane brigade koji je poginuo 3. juna. Romić je odlikovan Ordenom prvog stepena za zasluge u odbrani i bezbednosti u vreme NATO agresije.

Branislav Negić, Ivica Ivanović, heroji, junaci, Košare, karaula Košare, Banja Koviljača, ulice
foto: Tihomir Ilić

Loznica će se sada odužiti palim junacima i spomen-obeležjem koje će dobiti u zavičaju iz kojeg su otišli da brane slobodu svoga naroda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja