TRODNEVNA SVETKOVINA „POČUJ GLAS SVOG RODA“: Međunarodni dan slovenske pismenosti svečano obeležen u Aleksandrovcu
Foto: Ž. M.

TRODNEVNA SVETKOVINA „POČUJ GLAS SVOG RODA“: Međunarodni dan slovenske pismenosti svečano obeležen u Aleksandrovcu

Srbija -

Srpska Pravoslavna Crkva (SPC) proslavlja Svetu braću Ćirila i Metodija, koji su širili hrišćansku veru i pismenost među Slovenima.

Njima u čast 24. maj je proglašen i za Međunarodni dan slovenske pismenosti.

Povodom ovog velikog praznika, a sa blagoslovom SPC, Udruženje građana „Badnjak“ organizuje u srpskoj prestonici grožđa i jedinstvenu kulturnu manifestaciju „Počuj glas svog roda“.

Inače, ovo udruženje okuplja umetnike i čuvare baštine iz Temišvarskog Banata i Rasinskog okruga u Aleksandrovcu. Ova trodnevna kulturna i duhovna svetkovina održava se u Domu kulture „Milosav Buca Mirković“ od 24. do 26. maja.

Aleksandrovac
foto: Ž. M.

Program je počeo povodom praznika Svetih Ćirila i Metodija i 700 godina od upokojenja episkoga srpskog Nikodima Pećkog. Učenici osnovnih škola iz opštine Aleksandrovac, KUD „Rasina“ i KUD „Grozd“ izveli su specijalni program - putovanje od Baltika do Urala.

Župljani će gledati kako „Oro se vije“. Posle svečanog dočeka gostiju iz Temišvarskog Banata i Pomorišja, uz pesmu i igru, biće prikazan film nagrađivanog autora dr Predraga Pece Adžića „Karavan duhovnosti“, koji govori o živim srpskim manastirima u Rumuniji, a prvi put će se izvesti i čuti župska verzija pesme „Savila se bela loza vinova“.

Program „Duni, vetre, sa željinske strane“, u nedelju, okupiće kulturno- umetnička društva iz Rasinskog okruga, među njima i „Kopaoničku frulu“ i goste iz Vrnjačke Banje. Pevaće i korifej Temišvarskih spomenara maestro Pera Todorović, koji je nedavno predstavio pesmu „Husar“. Melodija govori o sudbini Župljana koji su se 1481. odselili u Temišvarski Banat, a biće prikazan i film „Ko to tamo kЪnta“ o srpskim društvima i udruženjima u Rumuniji u vreme SFRJ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track