Kruševljani organizovali hajku na vukove
Foto: KURIR

Kruševljani organizovali hajku na vukove

Srbija -
Za subotu je planirana organizovana akcija lova na vukove na području sela Parunovac, Kapidžija, Gaglovo do Malog Šiljegovca

KRUŠEVAC - Lovačko udruženje Kruševac nastavlja akciju organizovanog lova na vukove, a nakon što su se u delu lovišta Kruševac u prethodne dve nedelje dogodila četiri napada vukova na stada ovaca, u kojima je nastradalo 24 grla, saopšteno je u tom Udruženju.

"Za subotu je planirana organizovana akcija lova na vukove na području sela Parunovac, Kapidžija, Gaglovo do Malog Šiljegovca", rekao je predsednik Lovačkog udruženja Kruševac", Vladimir Kostić.

On je podsetio da se u selu Gaglovo prošlog vikenda dogodio napad u domaćinstvu Todorovića kada su vukovi zaklali osam ovaca, ovna i jagnje uz napomenu da su lovci u tom trenutku bili u organizovanoj akciji lova na vukove na području Ribarske reke, gde su se dogodili prethodni napadi.

Precizirao je da se krajem septembra desio pokolj na pomenutom području, odnosno u selu Pozlata u domaćinstvu Anđelković kada su vukovi zaklali 5 ovaca, potom u dva odvojena napada u selu Sušica u domaćinstvima Ćirković i Milošević, kada je nastradalo 9 grla.

Kostić je kazao da Lovačko udruženje preduzima sve zakonom predviđenje mere kako bi se zaštitila stada u domaćinstvima i plemenita divljač u lovištu.

"Osim pomenutog grupnog lova na vukove, koji je organizovan u ugroženom području, nastavlja se izgradnja toplih čeka i mrcilišta, jer se to pokazalo kao najbolji način lova na vukove", kazao je on.Dodao je da je Udruženje donelo i odluku da lovac koji odstreli vuka ne mora da plati članarinu.Kruševački lovci su tokom prethodne sezone odstrelili 3 vuka - 2 u području Ribarske reke i jednog u Gaglovu.

On je objasnio da je površina ovog dela Lovišta, gde su vukovi prisutni, oko 15.000 hektara dok se čitavo Lovište Kruševac se prostire na oko 50.000 hektara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja