Krivične prijave zbog oduzimanja odborničkih mandata
Foto: KURIR

Zrenjanin

Krivične prijave zbog oduzimanja odborničkih mandata

Srbija -
Najnoviji događaji u zrenjaninskoj Skupštini su nastavak političkog nasilja koje je započeto 6. jula, ali oduzimanje mandata odbornicima je do sada neviđen čin, rekao predsednik Gradske organizacije LSV Tibor Vaš

ZRENJANIN - Predsednik Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Tibor Vaš najavio je danas da će podneti krivične prijave protiv funkcionera odgovornih za oduzimanje odborničkih mandata u Skupštini grada Zrenjanina."Najnoviji događaji u zrenjaninskoj Skupštini su nastavak političkog nasilja koje je započeto 6. jula, ali oduzimanje mandata odbornicima je do sada neviđen čin. Učinjena je mandatna krađa i promenjena je volja birača nezakonitim putem", izjavio je Vaš.

On je upozorio da je zrenjaninska vlast i formirana na, kako je istakao, nasilnim metodama, preuzimanjem odbornika i da funkcioniše samo pod stalnom pretnjom, kadrovskim ucenama i nezakonitim radnjama.Prema njegovim rečima, od tada traje vanredna situacija na zrenjaninskoj političkoj sceni.

"Odmah sam podneo žalbu Upravnom sudu, sa svim dokazima, a podneću i krivične prijave protiv onih koji su na vreme upozoreni, ali su ipak zloupotrebili svoj službeni položaj. Krivičnu prijavu podnosim protiv predsednika Skupštine grada Zrenjanina, sekretara Skupštine grada Zrenjanina i predsednika mandatne komisije Skupštine grada Zrenjanina" rekao je Vaš.

On je istakao da je oduzimanje mandata dvojici odbornika zrenjaninskog parlamenta, njemu i Goranu Kauriću (DS), već dobilo međunarodni karakter.

"O ovim događajima sam obavestio OEBS, i ta prijava sadrži i elemente koji se odnose i na povredu manjinskih prava, zbog ponašanja i izjava predsednika Skupštine, a naročito njegovog zamenika, kada sam govorio na svom maternjem jeziku - mađarskom, koji je inače i u službenoj upotrebi u Skupštini", rekao je Tibor Vaš.Na prošloj sednici Skupštine Zrenjanina, održane 21. i 22.decembra, odbornici vladajuće većine izglasali su, na predlog mandatne komisije, oduzimanje mandata dvojici odbornika opozicije.

Mandatna komisija ovu odluku obrazložila je navodnim sukobom interesa dva odbornika, koji su u isto vreme primali odborničku i funkcionersku nadoknadu, na koju su stekli zakonsko pravo kao bivši funkcioneri grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track