Odbornica Nove Srbije napustila odborničku grupu SNS
Foto: KURIR

Previranja u Subotici

Odbornica Nove Srbije napustila odborničku grupu SNS

Srbija -
Slavenka Cvijetić izjavila je da je odluku o napuštanju odborničke grupe sa SNS doneo Gradski odbor Nove Srbije, ali ona nije želela da precizira razloge zbog kojih je ovakva odluka doneta

SUBOTICA - Jedini odbornik Nove Srbije u Skupštini grada Subotice Slavenka Cvijetić, koja je na poslednjoj skupštinskoj sednici saopštila da napušta odborničku grupu "Pokrenimo Suboticu", koju predvodi SNS, izjavila je da će ubuduće biti deo skupštine većine koju sada čini 58 od ukupno 67 odbornika.

Kako je novinarima izjavila Cvijetićeva, ovakvu odluku doneo je Gradski odbor Nove Srbije u Subotici, koji je na izborima nastupao sa SNS, gde su u okviru koalicije “Pokrenimo Suboticu - Tomislav Nikolić” osvojili ukupno osam mandata, od kojih je jedan pripao Novoj Srbiji, odnosno Cvijetićevoj.

Ona nije želela da precizira razloge zbog kojih je ovakva odluka doneta.

“Moj rad u Skupštini grada ubuduće ću obavljati kao samostalna odbornica Nove Srbije u okviru skupštinske većine. Nadam se da će ovakva odluke biti pravilno shvaćena, kao razuman korak političke stranke koja je prvi put na ovim prostorima postala parlamentarna”, rekla je Cvijetićeva.

Ovo nije prvi put da se menjaju odnosi u subotičkom lokalnom parlamentu.

Prethodno su odbornice Srpske radikalne stranke Aleksandra Bukvić i Svetlana Stipanović, koje su mandate dobile u okviru koalicije sa Demokratskom strankom Srbije (DS S), napustile radikale, ali deluju i dalje kao deo odborničke grupe sa DS S i Bunjevačkom strankom (BS), s tim da iz dosadašnjih nastupa ne može jasno precizirati da li su vlast ili opozicija, mada su svojim glasovima podržale budžet za 2013. godinu.

Osim toga, pomenute dve odbornice su formirale pokret “Subotička alternativa”, zajedno sa ostalim članovima SRS koji su napustili ovu stranku u Subotici.

Sličan scenario viđen je i u slučaju Silarda Almašija, koji je nakon reizbora u lokalni parlament napustio Demokratsku stranku vojvođanskih Mađara, koja nije bila deo većine, formirao druženje građana "Upravo sada" (na mađarskom: .Mošt) i sada deluje u okviru odborničke grupe “Liberalno demokratska partija - .Mošt”.

Ova odbornička grupa nastala je nakon raspada grupe “Preokret LDP - SPO”, gde su dva od četiri odbornika, Josipa Ivanković iz LDP-a i Stevica Drčić iz Srpskog pokreta obnove, napustila grupu koja je deo vladajuće koalicije, ali nisu prešli u opoziciju.

Pomenuti dvojac formirao je novu odborničku grupu “SDPS - SPO” zajedno sa dva odbornika Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) koja je u parlament ušla kao deo koalicije “Izbor za bolji život - Boris Tadić”, a koju je predvodila Demokratska stranka.Kada se sve sabere i oduzme, većinu u lokalnom parlament čine odborničke grupe SVM-a, DS-a, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Lige socijaldemokrata Vojvodine, koalicije SPS-PUPS, zatim DS S i BS, LDP, SDPS i SPO, kao i odbornici Nove Srbije i Saveza bačkih Bunjevaca.

U opoziciji su sada Almaši Silard, zatim Đula Laslo iz Pokreta mađarske nade, kao i sedam odbornika SNS, odnosnu većinu čini 58 od ukupno 67 odbornika u Skupštini grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track