U Nišu besplatno lečenje zuba za decu bez roditelja
Foto: Rts

U Nišu besplatno lečenje zuba za decu bez roditelja

Srbija -
Saradnju Stomatološke klinike i Doma za decu i omladinu "Duško Radović" pokrenuli studenti završne godine stomatologije

NIŠ - Na inicijativu studenata stomatologije u Nišu, na Klinici za stomatologiju obezbeđeni su besplatni pregledi i lečenje zuba za decu iz Doma "Duško Radović".Mali Miloš prvi je pacijent iz grupe dece nedavno prebačene iz Kuline u niški Dom "Duško Radović" kome je zatrebala pomoć stomatologa. Za njega je za zubarsku stolicu na Stomatološkoj klinici i vrhunsku medicinsku negu postupak bio pojednostavljen - dovoljan je bio telefonski poziv iz Doma.

Dušan Lalić, zamenik direktora Doma "Duško Radović" u Nišu kaže da im to olakšava rad sa decom, i da u ustanovi mogu da se posvete drugim redovnim aktivnostima.

Još je značajnije kada se zna da u Domu, koji zbrinjava 37 dece, među kojima dvanaest sa teškim smetnjama u razvoju, nema medicinskih radnika.

Saradnju Stomatološke klinike i Doma za decu i omladinu "Duško Radović" pokrenuli su studenti završne godine stomatologije u Nišu.

"Želimo da im olakšamo život, njima je svakako teško, nema tu šta da se priča, ali ako možemo bar malo da učinimo da pomognemo da njihov osmeh bude lepši i da imaju zdrave zube, drago nam je", kaže Stefan Milenković, student V godine stomatologije.

Budući stomatolozi odlučili su se i na redovne donacije Domu - ove godine sami su prikupili više od 50.000 dinara za neophodna hemijska sredstva i odeću. Inicijativa je brzo prihvaćena među svim studentima i profesorima.Profesor Doktor Dušan Šurdilović sa Klinike za stomatologiju KC "Niš" kaže da im je drago što im je fakultet omogućio ne samo da steknu izvesna znanja, već i da stvore uvid u potrebe ljudske vrste i humanost koja je neophodna i koja je važan aspekt pored stručnosti.

U ordinaciji na stomatološkoj klinici, posebno opremljenoj iz donacija, zbrinjavaju se deca sa smetnjama u razvoju iz čitave Jugoistočne Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track