Uzrok oštećenja Konstantinovog spomenika loša izrada
Foto: Tanjug

Niš

Uzrok oštećenja Konstantinovog spomenika loša izrada

Srbija -
Spomenik nije dovršen, jer nedostaje završni sloj i ukoliko se ne interveniše oštećenja će biti sve uočljivija, rekao Mile Veljković iz Zavoda za zaštitu spomenika

NIŠ - Stručna služba Zavoda za zaštitu spomenika kulture obavila je uviđaj zbog oštećenja spomenika Konstantinu Velikom kod tvrđavskog mosta i utvrdila da je uzrok oštećenja to što je spomenik nedovršen i loše izrađen, rečeno je u tom zavodu.

"Spomenik nije dovršen, jer nedostaje završni sloj i ukoliko se ne interveniše oštećenja će biti sve uočljivija", rekao je Mile Veljković iz Zavoda za zaštitu spomenika nakon konsultacija sa vajarima.

U Zavodu kažu da je intervencija na spomeniku neophodna, jer on ne treba da izgleda kao što je sada.

Spomenik Konstantinu Velikom, pored tvrđavskog mosta u Nišu oštećen je na početku godine u kojoj se obeležava 17 vekova Milanskog edikta. U prvi mah se posumnjalo da bi uzrok oštećenja mogla da bude upotreba pirotehničkih sredstava.

Spomenik je otkriven 3. juna prošle godine kao deo projekta "Carevi Karnuntuma koji su promenili svet" čiji je idejni tvorac direktor austrijske fondacije "Art Karnuntum" Pjero Bordin.

Predstavljen je lik Konstantina Velikog i monogram, a spomenik su otkrile delegacije iz Austrije i Turske sa tadašnjim gradonačelnikom Niša Milošem Simonovićem.

Fondacija "Art Karnuntum" proglasila je Srbiju i Niš za veliko svetsko mesto istorije, a Konstantin Veliki povezuje tri grada sa raznih krajeva, austrijski Karnuntum, Niš i turski Izmit.

Na spomeniku je ispisano "Pod ovim znakom pobedićeš".

Hristov monogram Konstantinu se ukazao uoči bitke kod Milvijskog mosta kada je naredio svojoj vojsci da taj znak stavi na svoje zastave i štitove. Niš ove godine obeležava 1 700 godina od donošnje Milanskog edikta Konstantina Velikog.

To je zakonski tekst iz 313. godine kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana.

Zvanično obeležavanje 1.700 godina počinje 17. januara koncertom duhovne muzike hora Sretenjskog manastira u Narodnom pozorištu u Nišu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track