Prijava zbog pomora ribe u Aleksandrovačkom jezeru

Prijava zbog pomora ribe u Aleksandrovačkom jezeru

Srbija -
Do uginuća ribe došlo je 20. decembra 2012. godine, a na celoj odleđenoj površini jezera nalazila su se uginuli primerci šarana, soma, belog amura, belog tolstolobika, deverike, babuške i po jedan bucov i klen

BEOGRAD - Inspekcija Ministarstva prirodnih resursa Srbije podnela je prijavu za privredni prestup protiv Asocijacije Veternica - Vlasina zbog pomora ribe u Aleksandrovačkom jezeru, kod Vranja, saopštilo je danas Ministarstvo. Kako se navodi u saopštenju, do uginuća ribe došlo je 20. decembra 2012. godine, a na celoj odleđenoj površini jezera nalazila su se uginuli primerci šarana, soma, belog amura, belog tolstolobika, deverike, babuške i po jedan bucov i klen.

Inspektori su utvrdili da dotok vode u jezero ne postoji i da u blizini nema zagađivača, kao i da se iz zaleđenog jezera naziru primerci uginule krupnije ribe i riblje mlađi.

Na pomenutoj lokaciji, u prethodnom periodu, vršena je translokacija ribe iz jezera, a januara 2012. godine poribljavanje. Poribljavanje je vršeno ribljom mlađi šarana i deverike, tako da je prisustvo bilo koje druge vrste riba neočekivano.

Na osnovu toga, dodaje se, može se zaključiti da su pojedine vrste riba ubačene u jezero suprotno programu upravljanja i Zakonu o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda. Veterinarskoj inspekciji naloženo je da ispitivanjem uzetog uzorka uginule ribe utvrdi da li je mogući uzrok uginuća bolest.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track