Kocijančič: Spomenik unutrašnje pitanje Srbije

Kocijančič: Spomenik unutrašnje pitanje Srbije

Politika -
To je unutrašnje pitanje i mi očekujemo da ga centralne i lokalne vlasti rešavaju u skladu sa zakonom i to tako da izbegnu nepotrebno podizanje tenzija, rekla je portparolka Eštonove

BRISEL - Problem spomenika pripadnicima ilegalne Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe je unutrašnja stvar Srbije i ne treba ga vezivati za dijalog Beograda i Prištine, izjavla je Maja Kocijančič, portparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton.

"To je unutrašnje pitanje i mi očekujemo da ga centralne i lokalne vlasti rešavaju u skladu sa zakonom i to tako da izbegnu nepotrebno podizanje tenzija”, rekla je Kocijančič.

Ona je odbila da demantuje ili potvrdi medijske izveštaje da je premijer Srbije Ivica Dačič tražio od Ešton da posreduje u ovom problemu, ali je istakla da problem spomenika u centru Preševa nikako ne treba vezivati za dijalog Beograda i Prištine.

Beogradski dnevnik objavio je da je premijer Srbije zatražio od Ešton da posreduje u pronalaženju rešenja, a da je ona zatim naložila šefu Misije EU u Srbiji Vensanu Dežeru da se "uključi u diplomatsku aktivnost vezanu za međuetničke probleme u opštini Preševo".

U Briselu je jutros počela nova runda ovog dijaloga na nivou radnih grupa, dok se 17. januara očekuje susret Dačiča i kosovskog premijera Hašima Tačija u kabinetu Ketrin Ešton.

Dačić je, međutim, zapretio da neće razgovarati sa Tačijem ukoliko se spomenik do 17. januara ne ukloni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track