Borovčanin uručio pakete majkama u užičkom porodilištu

Borovčanin uručio pakete majkama u užičkom porodilištu

Srbija -
Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin najavio nastavak akcija pomoći mladim bračnim parovima u cilju podsticanja nataliteta u zemlji

UŽICE - Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin posetio je danas užičko porodilište i neonatologiju i majkama uručio pakete koji sadrže neophodne stvari za prve mesece života novorođenčeta najavljujući nastavak akcija za podsticanje nataliteta.Borovčanin je istakao da Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa Kancelarijama za mlade širom Srbije posle učešća u kampanji Bitka za bebe i Bitka za porodilišta, nastavlja akciju pomoći mladim bračnim parovima u cilju podsticanja nataliteta u zemlji.

"Želimo na ovaj način da skrenemo pažnju javnosti i damo podršku mladim majkama, jer u suprotnom, kako je rekao premijer Dačić, ne trebaju nam drugi neprijatelji osim nas samih, ako nam natalitet i dalje bude u padu", naglasio je Borovčanin.

U Užicu je, prema rečima direktora Zdravstvenog centra Miloša Božovića, u protekloj godini rođeno 670 beba, a umrlo 880 ljudi, što govori o negativnom prirodnom priraštaju.

U cilju podsticaja nataliteta gradska uprava obezbedila je jednokratnu novčanu pomoć za porodilje u iznosu od 28 hiljada dinara, a po prvi put budžetom za ovu godinu izdvojeno je 1,8 miliona dinara za veštačku oplodnju. Za veštačku oplodnju je prošle godine kod Republičkog fonda konkurisao 21 par iz Užica, a njih osam je dobilo sredstva, rekao je gradonačelnik Užica Saša Milošević.

Državni sekretar Nenad Borovčanin najavio je tokom posete užičkom porodilištu da će u Užicu, u saradnji sa Kancelarijom za mlade i Zdravstvenim centrom, uskoro biti otvoreno Savetovalište za reproduktivno zdravlje mladih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track