Male firme u Jagodini oslobođene komunalne takse

Male firme u Jagodini oslobođene komunalne takse

Srbija -
Preduzetnici i pravna lica sa godišnjim prihodom do 50 miliona dinara neće plaćati lokalnu komunalnu taksu za isticanje firmi na poslovni prostor, odlučilo Gradsko veće

JAGODINA - Preduzetnici i pravna lica sa godišnjim prihodom do 50 miliona dinara na teritoriji grada Jagodine neće plaćati lokalnu komunalnu taksu za isticanje firmi na poslovni prostor, odlučilo je Gradsko veće.Srednja preduzeća, sa prihodom iznad 50 miliona plaćaće 93.862 dinara, a velika 140.793 dinara, stoji u odluci Gradskog veća o kojoj će u ponedeljak raspravljati odbornici Sklupštine grada.

Prema odluci Gradskog veća preduzetnici i pravna lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i naftinim derivatima, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefinskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, noćnih barova, diskoteka, plaćaće 469.310 dinara.

Razlog za donošenje ove odluke "sadržan je u neophodnosti usklađivanja sa novim izmenama i dopunama odredaba Zakona o finansiranju loklane samouprave, a posebno u delu taksenih tarifa", stoji u obrazloženju Grdaskog veća kome je predsedavao Ratko Stevanović.

Članovi Gradskog veća doneli su i odluku o otpisu kamata i mirovanju glavnog poreskog duga za lokalne javne prihode na teritoriji grada.

Reč je o loklanim porezima na imovinu pravnih i fizičkih lica, poreza na zemljište, naknada za korišćenje građevinskog zemljišta, naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine, lokalnih taksa za isticanje firmi, za korišćenje reklamnih panoa.

Iako ovakva mera znači određeni gubitak u lokalnm javnim prihodima, u Gradskom veću ocenjuju da je "mera stimulativna u dovoljnoj meri za fiskalno rasterećenje privrede i preduzetnika zaostalim fiskalnim obavezama".U Gradskom veću očekuju da će ovom "posticajnom merom biti smanjeno izbegavanje plaćanja lokalnih javnih prihoda, što će usloviti da gubici izazvani otpisom kamate budu manji od priliva sredstava po osnovu uplate glavnog duga".

Kako je uslov za otpis kamate redovno plaćanje tekućih obaveza, primenom ove odluke, u Gradskom veću očekuju "znatno veći fiskalni prihod u budžetu grada".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track