Brzanskim moravištem upravljaće Jagodina

Specijalni rezervat prirode

Brzanskim moravištem upravljaće Jagodina

Srbija -
Odluku je donelo Gradsko veće Skupštine grada na predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije, a o njoj će u ponedeljak raspravljati i odbornicu Skupštine grada

JAGODINA - Odeljenje za zaštitu i unapredenje životne sredine Gradske uprave Jagodine upravljaće Specijalnim rezervatom prirode "Brzansko moravište", jednim od poslednjih očuvanih močvarnih staništa u doline Velike Morave.Ovu odluku donelo je Gradsko veće Skupštine grada na predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije, a o njoj će u ponedeljak raspravljati i odbornicu Skupštine grada, potvrdio je danas gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.

Rezervat se nalazi između sela Brzan (opština Batočina) i sela Miloševo (Jagodina), površine je 64,75 hektara, od kojih je 49,75 hektara teritorija Jagodine. Od Beograda je udaljeno 100 kilometara, od Jagodine 20 i od Batočine osam kilometara.

To je prirodna mrtvaja nastala na prostoru starog meandra reke Morave, gde su se i pored određenog antropogenog pritiska sačuvale osnovne vrednosti jednog močvarskog ekosistema, stoji u dopisu Zavoda za zaštitu prirode Srbije Skupštini grada Jagodine.

Ostala vlažna staništa uz Veliku Moravu su, u najvećoj meri, isušena i pretvorena u obradive površine.Mali broj preostalih bara i mrtvaja je uglavnom devastiran eksploatacijom šljunka ili je pretvoren u odlagalište otpada, navode stručnjaci Zavoda.

Oni ističu da se pravi značaj ovog prostora može sagledati tek kad se on posmatra kao jedan od ključnih delova ekološke mreže koja bi trebalo da obezbedi funkcionalnu povezanost ekoloških elemenata uz celi tok Velike Morave, odnosno ekološku povezanost Podunavlja, Pomoravlja i centralnih delova Srbije.

"Posebnu važnost ovo područje ima sa aspekta zaštite ptica močvarica, jer čini deo koridora migracije, ali obezbeđuje i uslove za gnežđenje mnogih retkih i zaštićenih vrsta ptica", kažu stručnjaci Zavoda.

Oni napominju da na Brzanskom moravištu "redovno boravi 59 strogo zaštićenih vrsta ptica od kojih se 29 i gnezdi na ovom lokalitetu". "Brzansko moravište" je od izuzetnog značaja i kao reproduktivni centar za više vrsta vodozemaca i gmizavaca.

Flora ovog područja je pretrpela znatne izmene usled antropogenog uticaja, ali i dalje ima visok potencijalan značaj, naročito u pogledu zaštite vodene vegetacije.

Stručnjaci Zavoda su početkom prošle godine prilikom istraživanja "Brzanskog moravišta" otkrili stablo bele topole najvećeg prečnika registrovanog do sada u Srbiji. Visina stabla je 36,3 metara, prečnika "na prsnoj visini" 3,38 metara, a površina pod krošnjom je 816,45 kvadratnih metara. Stablo je još vitalno, a procenjuje se da je staro od 180 do 200 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja