Kragujevac: Istraga protiv četvoro gradskih funkcionera

Zloupotrebili položaj

Kragujevac: Istraga protiv četvoro gradskih funkcionera

Srbija -
Istraga se vodi protiv direktora Preduzeća za izgradnju grada Veljka Merdžana, odgovornih lica u tom preduzeću Bodić Dragana i Nede Arsov, kao i člana Gradskog veća za investicije i razvoj Nebojše Vasiljevića

KRAGUJEVAC - U Višem sudu u Kragujevcu pokrenuta je istraga protiv četvoro gradskih funkcionera i rukovodilaca zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotrebe položaja, izjavila je danas predsednica Višeg suda Zorica Đurić.Đurić je rekla da se istraga vodi protiv direktora Preduzeća za izgradnju grada Veljka Merdžana, odgovornih lica u tom preduzeću Bodić Dragana i Nede Arsov, kao i člana Gradskog veća za investicije i razvoj Nebojše Vasiljevića.Istraga je pokrenuta na zahtev Višeg tužilaštva zbog sumnje da su sami ili u saizvršilaštvu oštetili budžet grada, građevinsko preduzeće "Rad" i porodicu Dimitrijević, objasnila je Đurić.

Đurićeva je navela da tužilaštvo Merdžana tereti da je oštetio budžet grada za oko 1,2 miliona evra zato što nije raskinuo ugovor sa privrednim društvom "Delta đenerali", koje u predviđenom roku nije počelo izgradnju na lokaciji u strogom centru grada koja im je data na 99 godina, a što je bio u obavezi po odluci Skupštine grada i potpisanog ugovora.

Merdžan je potpisao aneks ugovora sa tim privrednim društvom pošto je Gradsko veće prihvatilo njegov predlog o tome. Privredno društvo "Delta đenerali" ni danas nije počelo gradnju na toj lokaciji, na kojoj je još uvek parking prostor.

Vasiljević se, dodala je Đurićeva, sumnjiči da je zloupotrebio službeni položaj tako što je kao član Gradskog veća za investicije i razvoj dozvolio da se potpiše ugovor sa privrednim društvom "Delta đenerali", iako je znao da je na toj lokaciji jedan deo u privatnom vlasništvu porodice Dimitrijević.

Tu porodicu ubedio je da se odreknu svog dela placa, čija se vrednost procenjuje na oko 200.000 evra, a on će im zauzvrat obezbediti dozvolu da nadograde još dva sprata svoje stambene jedinice, što nisu ni do danas dobili.

Bodić i Arsova, kao i Merdžan, sumnjiče se da su kao članovi komisije, zlupotrebili službeni položaj tako što su kompaniji "Nelt" dozvolili da gradi poslovno-stambeni objekat "Smolvil" na lokaciji Stara radnička kolonija, iako je beogradsko građevinsko preduzeće "Rad" već imalo dokumentaciju i dozvolu da gradi na toj lokaciji.

Preduzeće za izgradnju grada je sa preduzećem "Rad" raskinulo prvobitni ugovor, bez nadoknade štete, iako je ono u međuvremenu dobilo presudu Trgovinskog suda o zabrani radova na lokaciji Stara radnička kolonija, a koja je ipak data u zakup kompaniji "Nelt", rekla je Đurićeva.

Na predmetima o zloupotrebi službenog položaja gradskih funkcionera radio je Specijalni antikorupcijski tim MUP Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track