ELABORAT: Višak tehnološke pare za grejanje
Foto: REUTERS

Čačak

ELABORAT: Višak tehnološke pare za grejanje

Srbija -
JKP "Čačak" kupovalo "višak" tehnološke pare iz procesa proizvodnje papira i preko toplotne podstanice para-voda preuzimalo i plaćalo toplotnu energiju izraženu u kwh po dogovorenoj ceni

ČAČAK - Direktor JKP za grejanje "Čačak Petar Domanović izjavio je da je ovo preduzeće uradilo tehnoekonomski elaborat o mogućnosti priključenja energane Fabrike hartije "Božo Tomić" na sistem daljinskog grejanja Čačka.

Prema njegovim rečima, tako bi, JKP "Čačak" kupovalo "višak" tehnološke pare iz procesa proizvodnje papira i preko toplotne podstanice para-voda, smeštene u prostoru energane Fabrike hartije preuzimalo i plaćalo toplotnu energiju izraženu u kwh (kilovat-časovima) po dogovorenoj ceni.

"To bi, u idealnom slučaju pune proizvodnje, a posle obezbeđenja tehničkih uslova, bilo maksimalno 15 odsto toplotne energije potrebne za grejanje grada, odnosno 25 odsto za popunjavanje sistema daljinskog grejanja, konzumnog područja gradske toplane", kazao je Domanović i dodao da bi fabrika hartije morala da obezbedi energetske i ekološke dozvole.

Smatra, da bi pored toga, bilo važno da se dobije garancija kontinuirane isporuke toplotne energije, ali i niža ili bar ista cena kilovat-časa kao iz proizvodnje JKP"Čačak".

Jasno je, kako je kazao, da se ključ rešenja problema Fabrike hartije nalazi u obezbeđenju pravnih, tehničkih, ekoloških i finansijskih uslova za aktiviranje matične proizvodnje papira, pa samim tim i energane.

"Pomoć je obećala i ministar Zorana Mihailović, a grad Čačak je aktivno uključen u ove procese", naveo je Domanović i dodao da JKP "Čačak" u svakom smislu podržava napore najstarije fabrike u gradu da reši status zaposlenih i pokrene proizvodnju.

U uspeh ne treba sumnjati, jer će JKP za grejanje u domenu svojih nadležnosti i tehničkih mogućnosti, u saradnji sa osnivačem, gradom Čačkom, dati maksimalnu pomoć i doprinos pokretanju proizvodnje fabrike hartije, naglasio je Domanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track