VUČKO MANOJLOVIĆ: Osećam se kao u drugoj civilizaciji
Foto: Denvnik

Rehabilitacija

VUČKO MANOJLOVIĆ: Osećam se kao u drugoj civilizaciji

Srbija -
Vučko Manojlović posle izlaska na slobodu rekao je da se posle dugogodišnjeg boravka u zatvoru oseća kao da je stigao u drugu civilizaciju i da postoji plan da se rehabilituje i vrati u stvarnost

NIŠ - Dojučerašnji zatvorenik, rekorder u čekanju izvršenja smrtne kazne, 69-godišnji Vučko Manojlović posle 33 godine robije je slobodan čovek i kaže da se van zatvora oseća kao da je "stigao u neku drugu civilizaciju".

Manojlović, koji je proglašen krivim za ubistvo zamenika javnog tužioca u Leskovcu 1984. godine, najpre je bio osuđen na smrt, a zatim je ta kazna zamenjena kaznom zatvora od 40 godina.

Poznat i po tome što je sam tražio izvršenje smrtne kazne - govoreći da je čekanje izvršenja teže od same egzekucije. Manojlovića je 1. februara pomilovao predsednik Tomislav Nikolić, a danas je u Nišu održao konferenciju za novinare na kojoj je ispričao kako ga je susret sa patrijarhom Pavlom, 1993. godine, "preporodio".

"Susret sa patrijarhom Pavlom bilo je nešto najlepše što mi se dogodilo tokom tamnovanja u niškom Kazneno-popravnom zavodu", rekao je Manojlović, dodajući da ga je susret sa patrijarhom "preporodio kao čoveka" i da mu je pomogao da zaboravi ružno i zlo.

"Postao sam drugačiji, misli su mi postale drugačije", dodao je on.

Manojlović je 33 godine proveo u zatvoru, četiri i po godine u lancima i 18 godina u samici, a danas kaže da je "nada postojala", iako je "bila pritajena, naročoto u poslednjoj godini".

"Oporovak ide teško, to moje je jedna ljudska sudbina, bilo je što je bilo... Postoji plan da se rehabilitujem, da se vratim u stvarnost", kaže on.

Manojlović je presudom Okružnog suda u Nišu 1985. godine zbog krivičnog dela ubistva zamenika javnog tužioca u Leskovcu oglašen krivim i osuđen je na kaznu zatvora od 20 godina, a Vrhovni sud je 1986. godine preinačio prvostepenu presudu u smrtnu kaznu.

Naredne, 1987. godine, Vrhovni sud je po žalbi na odluku drugostepenog suda, kao najviša sudska instanca, potvrdio odluku Vrhovnog suda iz 1986. godine o smtnoj kazni.Aktom o pomilovanju ranijeg predsednika Milana Milutinovića 2002. godine, njegova kazna preinačena je u kaznu zatvora u trajanju od 40 godina, a ne u kaznu zatvora od 20 godina koliko je bilo, kako su ukazivali branioci, predviđeno zakonom koji je predviđao blažu kaznu i važio u vreme izvršenja krivičnog dela.

Manojlović je i u ranijim izjavama medijima tvrdio da sebe i dalje smatra krivcem za paklenu noć u Leskovcu, 29. decembra 1984. godine. Međutim, on tvrdi i da nikog nije ubio.

Po presudi, proglašen je krivim što je odmah po izlasku iz zatvora, u nameri da se osveti za petogodišnje robijanje zbog silovanja, svirepo ubio zamenika okružnog javnog tužioca u Leskovcu Dragomira Krstića, pokušao da likvidira istražnog sudiju Bratislava Gavrilovića i pripremao ubistvo sudije Mladena Jankovića.

Advokat Tanja Minčić - Marković rekla je da Manojlović za 33 godine u zatvoru nije učinio nijedan prekršaj i da protiv njega nije vođen nikada disciplinski postupak.

"Vučkovo vladanje je osnov za pomilovanje", kazala je ona.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pomilovao je Manojlovića 1. februara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja