VRANJE: Srušio se krov Narodnog muzeja!

Zreo za rekonstrukciju

VRANJE: Srušio se krov Narodnog muzeja!

Srbija -
Zgrada "Pašinog konaka" u kojoj je smešten Narodni muzej datira iz 1765. godine

VRANJE - Sa zgrade Narodnog muzeja u Vranju noćas se srušio deo krova, ali nije bilo posledica, a direktor ove ustanove Dragan Dejanović kaže da su odmah obavestili nadležne i obezbedili ovaj vrlo frekventan prolaz u samom centru grada.

"Sa drugog sprata se obrušio prozor, a već duže vreme pada nam crep i delovi fasade", kaže Dejanović, dodajući da su o svemu obavestili nadležne u Gradskoj upravi i Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu, jer se radi o zgradi koja predstavlja značajni deo kulturno-istorijskog nasleđa vranjskog kraja.

Dejanović navodi i da će krov pokušati da saniraju, ali da za kompletnu rekonstrukciju dotrajale zgrade treba mnogo novca.

"U ovoj godini smo planirali izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju zgrade Selamluka koja je u jako lošem stanju, a samo za pisanje projekta i podnošenje potrebne dokumentacije treba obezbediti 680.000 dinara, što ovaj muzej nema", rekao je Dejanović.

Narodni muzej u Vranju osnovan je 1960. godine, kao muzej kompleksnog tipa koji u svom sastavu ima i Muzej kuću Bore Stankovića od 1967. i Galeriju od 1992 godine.

Zgrada "Pašinog konaka" u kojoj je smešten datira iz 1765. godine, raspolaže površinom od 400 kvadrata izložbenog prostora, sa oko 30.000 muzealija iz oblasti enologije, arheologije i kulturne istorije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja