Portret Rembrantovog oca izložen u Muzeju grada NS

Portret Rembrantovog oca izložen u Muzeju grada NS

Srbija -
Slika "Starac s krznenom kapom", poznata i pod naslovom "Portret Rembrantovog oca", biće izložena u Muzeju grada do 23. marta, cena ulaznice za odrasle je 150 dinara, a za decu 100 dinara

NOVI SAD - Muzej grada Novog Sada danas je predstavio publici sliku "Starac s krznenom kapom", ukradenu 2006. godine, a vraćenu ovoj ustanovi pre nekog vremena.

Slika se pripisivala Rembrantu, ali autorstvo nikad nije potvrđeno. Po mišljenju mnogih stručnjaka reč je o kopiji nevelike vrednosti.

Prema navodima Muzeja grada, slika se prvi put spominje u popisu posle Drugog svetskog rata, kada se navodi kao vlasništvo novosadskog lekara i kolekcionara Branka Ilića. Uveren da poseduje originalno Rembrantovo delo, kolekcionar ga je držao daleko od očiju javnosti da bi ga 1966. darovnim ugovorom poklonio Novom Sadu. Tako je slika 1968. postala deo fundusa Muzeja grada Novog sada, odnosno Zbirke strane umetnosti.

Slika "Starac s krznenom kapom", poznata i pod naslovom "Portret Rembrantovog oca", biće izložena u Muzeju grada do 23. marta. Ovom prilikom publika će moći da dobije odgovore na sva pitanja vezana za istorijat, autorstvo i krađe ovog dela.

Radno vreme je od utorka do subote, od 9 do 20 časova. Cena ulaznice za odrasle je 150 dinara, a za decu 100 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track